Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Nastavlja se sufinanciranje sanacije i obnove pročelja i krovova

Za obnovu zastarjelih fasada Grad osigurao 300 tisuća eura

storyeditor/2024-05-17/bjelovar_b_fasade_fo.jpg
Foto: Bjelovar ZAVRŠENA je vanjska renovacija sto godina stare obiteljske kuće u Masarykovoj ulici

Sto godina stara obiteljska kuća u Masarykovoj ulici u Bjelovaru prošla je potpunu vanjsku renovaciju, a riječ je o jednom od objekata koji se obnavljaju uz pomoć subvencija Grada Bjelovara koji nastavlja sufinancirati sanacije i obnove pročelja i krovova unutar kulturno-povijesne cjeline grada.

Ugovoreno je ukupno 12 potpora u ukupnoj vrijednosti oko milijun eura. Najveći iznos potpore Grada iznosi 50 posto, odnosno 30 tisuća eura po građevini za cjelovitu obnovu i 15 tisuća za djelomičnu. Grad Bjelovar u svom je proračunu za te potpore ove godine osigurao oko 300 tisuća eura.

– U samoj gradskoj jezgri imamo jako puno zastarjelih fasada, a upravo je to ono što će prvo uočiti stranac koji dođe u naš grad. Upravo zato već nekoliko godina radimo na ovom projektu kojim pokušavamo poticati tvrtke, obrte i privatne vlasnike da se jave na natječaj Grada Bjelovara kojim sufinanciramo obnovu fasada. To je iznimno dobro jer osim što se postiže energetska efikasnost i povećava sigurnost, postižu se i uštede vlasnika objekata te se doprinosi klimatskoj tranziciji, no grad dobiva novu vizuru – istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak naglasivši kako je cilj da stari povijesni dijelovi grada dožive svoj preobražaj. Iako je Grad Bjelovar u svom proračunu za potporu osigurao 301 tisuću eura, još prilikom raspisivanja natječaja rečeno je da će se povećati sredstva za ovu namjenu onoliko koliko će biti potrebe, odnosno prijavljenih projekata.

– Tko god se javio, mogao je dobiti novac. Kada bismo tijekom 10 godina obnavljali po 20 zgrada, to bi ukupno bilo 200 zgrada. Cilj nam je da centar Bjelovara izgleda kao mali Beč – naglasio je Hrebak otkrivši kako je Grad Bjelovar obnovu fasade u Masarykovoj 6 sufinancirao s 50 posto ukupnog iznosa projekta, odnosno 28 tisuća eura. Njezin vlasnik Milan Milunović pojašnjava da je taj novac uvelike olakšao cjelokupnu investiciju. 

 

storyeditor/2024-05-17/WhatsApp-Image-2024-05-15-at-12_42_07.jpeg Grad Osijek postaje sve poželjnije mjesto za život Besplatne radne bilježnice i školski materijali za sve osječke osnovce Na štandu su pripremili promotivne materijale koji promiču kružno gospodarstvo, održive materijale i edukaciju Posao i drugi projekti Komunalac sudjelovao na Tjednu karijera storyeditor/2024-05-17/PDC_9629.jpg Obnova i opremanje U školu u Suhopolju uložen 88.751 euro