Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanić grad
Ivanić-Grad razvija sve više projekata s ciljem stvaranja tzv. pametnog grada (Smart City)

Nakon besplatnog WiFi-a na javnim mjestima svima stiže ultrabrzi internet

Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada
Foto: Robert Anić/PIXSELL
U Ivanić-Gradu ističu i projekte fotonaponskih elektrana na javnim zgradama, ali i postojeće pametne klupe, sustav javnih bicikala itd

Ivanić-Grad intenzivno radi na uvođenju pametnih tehnologija s ciljem stvaranja tzv. pametnog grada (Smart City). To je u skladu s našim vizijom Ivanić-Grada kao pametnog grada koji počiva na najmodernijim tehnologijama – rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Suradnja agencija SIMORA i A1 Hrvatska u Poduzetničkom inkubatoru PISMO Najmodernija tehnologija i najbrži internet za daljnji razvoj videoigara u Novskoj

Tako će za izgradnju širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije koja će omogućiti brzine interneta do 100 Mbit/s za stanovnike gradova Ivanić-Grad i Dugo Selo te općina Brckovljani, Kloštar Ivanić i Križ, tvrtka A1 Hrvatska do 2023. godine uložiti više od 77 milijuna kuna. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Izgradnja počinje u ljeto 2021. godine, a potpuna realizacija očekuje se do kraja 2023. godine. Odvojeno od toga 218.000 kuna se ulaže u besplatne internetske WiFi pristupne točke na svim relevantnim javnim okupljalištima u gradu čime je svim građanima koji tamo borave omogućen besplatan pristup internetu.

„Solar City Ivanić-Grad“ projekt je uvođenja mjera energetske učinkovitosti u javnim objektima u vlasništvu Grada Ivanić-Grada. Fotonaponska elektrana za vlastitu potrošnju nalazit će se u paralelnom režimu rada s javnom distribucijskom mrežom. Proizvedena energija primarno se troši u objektu, a višak energije se isporučuje u mrežu. Predviđene lokacije obuhvaćaju pet dječjih vrtića s područja grada, objekt muzeja, visoke škole, knjižnice i Pučkog otvorenog učilišta, dvoranu u Posavskim Bregima, Spomen-dom Alojza Vulinca, Modularni drvno-tehnološki poduzetnički inkubator, Sportski park Zelenjak, Staru školu u Dubrovčaku Lijevom, zgradu gradske uprave te dva objekta komunalnih poduzeća. Ukupna vrijednost projekta veća je od 10,2 milijuna kuna, a početak radova očekuje se u prvom kvartalu iduće godine.

Javor Bojan Leš NASTAVAK POJEKATA Javor Bojan Leš: Ivanić Grad postaje stvaran grad po mjeri čovjeka

Od drugih, završenih projekata tu je uvođenje LED javne rasvjete čime je ostvarena ušteda od 62% utroška energije, postavljena je punionica za vozila na električni pogon u Moslavačkoj ulici, pametna klupa u blizini Srednje škole Ivan Švear te sustav javnih bicikala na tri lokacije u gradu. Putem CityHub aplikacije građanima je omogućeno prijavljivanje raznih komunalnih problema u gradu, čime se ostvaruje direktna komunikacija građana i jedinica lokalne samouprave. Aplikacija je potpuno besplatna i vrlo je jednostavna za korištenje i upravljanje.