Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Potpisan ugovor za izvođenje radova i stručni nadzor za projekt

Nakon više od pola stoljeća u Dubrovniku počinje gradnja novog doma za umirovljenike, a završava se idejni projekt za još jedan

Foto: Grad Dubrovnik
Ponuda odabranog izvođača radova, koja iznosi 13,5 milijuna kuna, najpovoljnija je i odabrana je javnom nabavom

Nakon 51 godinu u Dubrovniku se počinje graditi novi dom za umirovljenike. Posljednji, onaj ispod stare bolnice izgrađen je 1970. Kao što se uhvatila u koštac s rješavanjem brojnih drugih stvari, tako je ova gradska uprava krenula i s osiguravanjem smještajnih kapaciteta za umirovljenike na području Grada Dubrovnika. Ovim domom u Gružu riješili smo jedan mali skalinić po pitanju uvođenja umirovljeničkog standarda u našem gradu, ali smo i u završnoj fazi izrade glavnog projekta za izdavanje građevinske dozvole za novi dom umirovljenika, ispod Opće bolnice. Taj će biti kapaciteta 200 stalnih i 70 dnevnih korisnika i vjerujem da bismo u ovoj godini mogli započeti s gradnjom dva nova doma umirovljenika u Dubrovniku – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković prilikom potpisivanja ugovora za izvođenje radova i stručni nadzor za projekt „Rekonstrukcija (dogradnja i nadogradnja) Hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe tipa hotel“, čijom realizacijom će Dubrovnik dobiti novo mjesto za smještaj 48 umirovljenika.

Dubrovnik se priprema za novu turističku sezonu Gradonačelnik Franković pokrenuo niz inicijativa za lakši dolazak turista

Ukupno 48 ležajeva

Ugovor s predstavnicima izvođača radova i nadzora potpisao je direktor Hotela Gruž Vido Raič koji je istaknuo zadovoljstvo što radovi počinju znajući kolike su potrebe za smještajem ove vrste.

Sukladno glavnom projektu, dom će imati ukupno 48 ležajeva u 32 smještajne jedinice i to 16 jednokrevetnih soba, 13 dvokrevetnih i tri apartmana. Predviđene su i tri jednokrevetne sobe za osobe s invaliditetom, odnosno osobe smanjene pokretljivosti, smještene u suterenu objekta.

Dom će u konačnici imati nešto više od 1300 metara četvornih bruto površine. Od postojeće građevine zadržat će se 690 četvornih metara, dok će se dio garaže i krovište srušiti kako bi se nadogradilo oko 620 dodatnih četvornih metara. Ovom prenamjenom zgrade dobit će se koristan prostor podijeljen na  suteren, prizemlje, prvi i drugi kat te potkrovlje, uz racionalizaciju troškova i optimalnu kvalitetu smještaja. U suterenu će biti smješten prostor za pogon s praonicom, spremište, prostor za osoblje te čajna kuhinja, dok će se prostor uprave nalaziti u novoizgrađenom sjeverozapadnom dijelu.

Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja s ulaganjima u zdravstvo Domovima zdravlja u Blatu i Veloj Luci dizala za osobe s invaliditetom, Korčuli novo vozilo

I velika terasa

U objekt će se ugraditi dizalo, sve sobe imat će direktan pristup kupaonicama, a gotovo trećina njih imat će lođe. Za dodatnu udobnost korisnika, predviđen je i prostrani dnevni boravak s kafićem te velika terasa. Nakon provedene javne nabave, odabrani ponuditelj za izvođenje radova je društvo Alfaplan Građenje d.o.o., čija je ponuda u iznosu od 13,504.144,62 kune bez PDV-a odabrana kao ekonomski najpovoljnija u postupku javne nabave.

Ugovor o izvršenju usluge stručnog nadzora potpisan je s odabranim ponuditeljem Zajednicom ponuditelja Empora d.o.o. i Delta Plan j.d.o.o, čija je ponuda u iznosu od 93.600 kuna bez PDV-a odabrana kao ekonomski najpovoljnija u postupku javne nabave.

Rok izvođenja radova je 12 mjeseci od dana uvođenja u posao.