Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovci

Naši su branitelji pokazali zajedništvo kada je bilo najteže

Vijenci su položeni kod spomenika hrvatskim braniteljima na obali Bosuta
1/4
Foto: Grad Vinkovci
Mladi iz svega toga trebaju izvući pouku, čitati i učiti o Oluji i Domovinskom ratu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika hrvatskim braniteljima na obali Bosuta Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kao i 28. obljetnica Vojno-redarstvene akcije Oluja obilježeni su i u Vinkovcima, koji su tijekom Domovinskog rata teško stradali i godinama bili prva crta bojišnice. Vinkovčani se i danas sjećaju ratne psihoze u gradu, stradalih i ranjenih, ratnih razaranja, granatiranja grada i svega drugoga što ide uz rat.

Zahvalnost braniteljima

- Ovaj dan prilika je da zahvalimo, ali i odamo poštovanje svima onima koji su sudjelovali u obrani i oslobađanju naše domovine, ali isto tako i podsjetnik na značaj očuvanja mira, tolerancije i solidarnosti među našim sugrađanima - rekao je zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Govoreći tom prilikom dodao je da se Hrvatska od svoje samostalnosti pa sve do danas susretala s brojnim izazovima na koje je redovito odgovarala snažno i odlučno. Prema njegovim riječima, upravo je zbog toga Republika Hrvatska danas moderna, napredna i društvo koje teži prosperitetu i blagostanju.

- Kada je bilo najteže, naši branitelji pokazali su zajedništvo, solidarnost i ljubav prema domovini. Pozivam sve naše sugrađane da u duhu zajedništva i solidarnosti budemo potaknuti ovim danim i zajedno gradimo bolju budućnost, jednu ljepšu Hrvatsku za našu djecu i buduće generacije. Svim našim Vinkovčankama i Vinkovčanima želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – rekao je Romić.

Prisjećajući se događanja od prije 28 godina sudionici Oluje redovito ističu kako su ponosni na sve učinjeno kao i da su pripreme za Oluju započele odmah 1991. godine kada se stvarala Hrvatska vojska. Ističu kako je Oluja bila kruna svih do tada vođenih operacija tijekom Domovinskog rata.

S Velebita prema Kninu

Govorio je i tajnik Udruge Specijalne policije Vinkovci Danijel Šota koji je rekao da su pripadnici Specijalne policije proveli više od tri godine na Velebitu, zahtjevnom terenu, gdje su se pripremali za operaciju koja se dogodila 5. kolovoza.

- Nama je uvijek srce puno, kao što je bilo i u tom trenutku kad smo dobili zapovijed da se ipak kreće. Minimalizira se doprinos hrvatske policije, ali ona je cijeloj Hrvatskoj dala svoj obol jer se s obronaka Velebita spustila prema Gračacu i Kninu, a to je bilo jako zahtjevno. Nismo imali priliku tada ući u Knin, ali jako se ponosimo svime što smo učinili. Prije Oluje bio je Bljesak, a mi smo već tada sudjelovali u nekoliko oslobodilačkih akcija čime smo pridonijeli oslobađanju teritorija Hrvatske već u ono vrijeme, tako da smo imali iskustva. Kad je operacija počela, bila je jako dobro organizirana i svi smo znali svoj posao - kazao je Šota.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije Milan Draženović rekao je kako ovaj dan svima njima puno znači.

- Nadam se da ćemo nastaviti obilježavati ovakve događaje koji nikako ne smiju otići u zaborav. Mladima i djeci preporučujem da što više proučavaju pisane dokumente vezane uz VRO Oluja, ali i cijeli Domovinski rat u kojemu je hrvatska vojska krenula ni iz čega i postala prava vojna sila. Branili smo svoje. Mladi iz svega toga moraju izvući pouku, a to je da poštuju i cijene svoju domovinu za koju su njihovi očevi i djedovi dali svoj život te da je nikomu ne daju - rekao je Draženović

Godišnjak ogranka Matice Hrvaske Nova edicija Predstavljen 40. broj Godišnjaka ogranka Matice Hrvaske vinkovci Grad Vinkovci pokrio troškove nastale zbog nevremena VAŽNO JE ulaganje u službe koje su osposobljene i usmjerene na spašavanje ljudskih života i imovine. Ako je spasilac spreman i opremljen, tada će vrlo lako pomoći unesrećenima Javna vatrogasna postrojba Vinkovci Od prvog trenutka angažirani su na uklanjanju posljedica nevremena