Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar
Grad Zadar i Ministarstvo kulture

Nastavlja se obnova kompleksa Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju

Branko Dukić i Nina Obuljen Koržinek
Foto: Grad Zadar
Dogovorili smo se da ćemo nakon završetka kompleksa u kojem djeluje Centar, nastaviti s daljnjom obnovom cijelog kompleksa što će uključiti i obnovu prostora crkve sv. Nikole, ministrica Obuljen Koržinek

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima boravila je u radnom posjetu Zadru i zadarskim ustanovama u kulturi. U Maloj vijećnici Grada Zadra, ministrica Obuljen Koržinek održala je radni sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem i suradnicima,

Nakon sastanka u gradskoj upravi, ministrica kulture, u pratnji gradonačelnika, bila je u radnom obilasku Stalne izložbe crkvene umjetnosti, Arheološkog muzeja, Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju te Državnog arhiva i Znanstvene knjižnice, a u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju ministrica i gradonačelnik dali su i izjavu za medije.

Novo vaterpolo plivalište u Malom Ižu Mali Iž Dobili novo igralište za vaterpolo

Gradonačelnik Dukić zahvalio je ministrici  na dolasku u Zadar i izvijestio kako je većina razgovora s ministricom bila vezana za UNESCO-v Centar za podvodnu arheologiju kojeg će Grad Zadar obnoviti zajedno s Ministarstvom kulture.

Ministrica Obuljen Koržinek, podsjetila je da se sljedeće godine obilježava Europska godina kulturne baštine  i najavila da će se središnji događaj toga obilježavanja održati u Zadru.

- U suradnji s Gradom Zadrom nastavit ćemo razvijati djelatnost podvodne arheologije čije je Zadar od 2008. godine središte. Dogovorili smo se da ćemo nakon završetka kompleksa u kojem djeluje Centar, nastaviti s daljnjom obnovom cijelog kompleksa što će uključiti i obnovu prostora crkve sv. Nikole. Taj ćemo prostor, koji je i sad otvoren za koncerte i druga javna događanja, staviti u punu funkciju kao središnje mjesto prezentacije svega što se u hrvatskoj podvodnoj arheologiji događa ali i razvoja djelatnosti kulture i kulturne baštine. Pored postojećih reprezentativnih prostora, Zadar će dobiti još jedan prostor, ne samo za zatvorene djelatnosti baštinskih ustanova i istraživanja, već će se u punini otvoriti i građanima i posjetiteljima - istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Grad Zadar uložit će dodatna sredstva u pripremu dokumentacije te će se uključiti u sufinanciranje kroz ITU mehanizam, dok će cjelovit projekt koštati oko 20 milijuna kuna, izvijestili su iz Grada Zadra.