Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
VEKLIKA GORICA

Nećemo povećavati porez na dohodak, više ostaje Velikogoričanima

Gradonačelnik Krešimir Ačkar rekao je kako i dalje idu prema cilju da Velika Gorica bude među najpoželjnijim gradovima za život
Foto: VELIKA GORICA
U slučaju Velikogoričana ukida se prirez poreza na dohodak koji u Velikoj Gorici iznosi 12 posto. Ovo porezno opterećenje punilo je gradsku blagajnu s oko četiri milijuna eura u prošloj godini

Grad Velika Gorica bit će među gradovima koji neće mijenjati poreznu politiku nauštrb svojih građana čime će nova porezna reforma Vlade Republike Hrvatske u potpunosti ići u korist zaposlenih građana. Konkretno, u slučaju Velikogoričana ukida se prirez poreza na dohodak koji u Velikoj Gorici iznosi 12 posto. Ovo porezno opterećenje punilo je gradsku blagajnu s oko četiri milijuna eura, odnosno bio je na razini od 29 milijuna kuna u prošloj godini.

Rasterećenje građana

Neki gradovi, kao što su Zagreb, Split i Rijeka, već su najavili da će svoje minuse u blagajni kompenzirati povećavajući stope poreza na dohodak, a iz gradske uprave Velike Gorice potvrdili su da to neće biti slučaj u Velikoj Gorici.

Prema postojećem sustavu, stope poreza na dohodak su iznosile 20 posto i 30 posto, ovisno o primanjima iznad ili ispod porezne osnovice od 47.780,28 eura dohotka godišnje, što je sada povećano na 50.400 eura. Prema novom Zakonu, ako se želi kompenzirati manjak prihoda od ukidanja prireza, za ovaj grad te stope je moguće podignuti na 23 posto i 34,5 posto, no gradsko vodstvo odlučilo se zadržati stare stope od 20 posto i 30 posto.

– Porezna politika Vlade Republike Hrvatske u posljednjih nekoliko izmjena bila je u potpunosti usmjerena prema rasterećenju građana i gospodarstva, naročito prema povećanju primanja građana te i mi želimo s takvim stavom ići prema svojim građanima. Manjak prihoda Grada nadoknadit će se povećanjem prihoda kroz veću gospodarsku aktivnost na našem području, kao i povlačenjem sredstava iz nacionalnih i EU fondova te ćemo tako i planirati buduće proračune. Idemo u daljnje rasterećenje naših građana i rast plaća. Nema povećanja poreza na dohodak u Velikoj Gorici – poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar te dodao kako i dalje idu prema cilju da Velika Gorica bude među najpoželjnijim gradovima za život.

Ačkar je objasnio kako u ovom trenutku nije moguće smanjiti porezne stope.

Porez na kuće za odmor

Susjedni Grad Zagreb svoj prirez od 18 posto zamijenit će maksimalnim povećanjem poreza na dohodak na 23,6 te 35,4 posto. Dok će iznosi u gradskom proračunu biti zamjetne brojke, na računima zaposlenih ostajat će iznosi koji se mjere u desecima eura. Tako je do sada za neto plaću od 1000 eura (bruto od 1419 eura) na prirez u gradsku blagajnu odlazilo 14,51 eura mjesečno, što bi značilo da će godišnje zaposlenom Goričanu s ovakvim primanjima ostati "prireznih" 174 eura više.

Nova Odluka o lokalnim porezima, koja je trenutačno na javnom savjetovanju, tako će pred gradske vijećnike na sljedećoj sjednici, a sadržavat će tek jedan lokalni porez i to porez na kuće za odmor. Ovaj porez se neće mijenjati, već ostaje 0,80 eura godišnje po četvrnom metru korisne površine kuće za odmor.

Zbornik je nastao tijekom prošlogodišnjih Dana Europske baštine, a uredile su ga dr. sc. Jasmina Nestić i dr. sc. Martina Ožanić Promocija Zbornika znanstveno-stručnih radova "Održivost kulturne baštine" Na 400 stranica sačuvano 20 znanstveno-stručnih radova VIŠE od 250 sudionika u različitim scenarijima pokazalo je svoju kvalitetu, znanje i mogućnost baratanja svime onime što nam je stavljeno na raspolaganje u trenucima nesreća, istaknuo je Slavko Povrlišek Provjera pripremljenosti i osposobljenosti operativnih snaga civilne zaštite Spašavali paraglajdera, utopljenika iz jezera, sanirali krovište, gradili nasip Mjerilo za isplatu božićnice umirovljenicima predstavlja iznos u stavci ″mirovina″, bez dodataka – javljaju iz Grada Moraju doći osobno i ponijeti osobnu iskaznicu Umirovljenici koji imaju mirovinu do 380,00 € mogu dobiti božićnicu