Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec 1403 pregleda
Proslava dana grada

Neobični kipari: motornim pilama stvorili nevjerojatne skulpture

Natjecanje u kiparenju motornom pilom
1/4
Foto: Grad Ivanec
U parku pored stare škole u Salinovcu ove je godine kiparilo 14 sudionika iz Slovačke, Slovenije i Hrvatske te u trupcima i komadima stabala velikih dimenzija motornim pilama stvaralo nevjerojatne skulpture

U Salinovcu je ovog vikenda treći put zaredom održan Hrvatski festival u kiparenju motornom pilom. U parku pored stare škole ove je godine kiparilo 14 sudionika iz Slovačke, Slovenije i Hrvatske te u trupcima i komadima stabala velikih dimenzija motornim pilama stvaralo nevjerojatne skulpture.

Manifestacije je otvorena prigodnom svečanošću u subotu u jutarnjim satima, izvijestili su iz Ivanca. U ime organizatora i domaćina, okupljene je pozdravio predsjednik DŠR-a Salinovec Stjepan Hudoletnjak te izrazio zadovoljstvo što je ovaj festival našao trajno domaćinstvo upravo u Salinovcu.

Uputio je zahvalu organizacijskom odboru na čelu s dr. sc. Krunom Lepoglavcem koji je stručno i profesionalno odradio sve pripreme za festival te izrazio zadovoljstvo što je ova manifestacija uvrštena i u službeni program proslave Dana grada.

Otvaranju festivala odazvao se dr. sc. Vladimir Jambreković, dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je jedan od njegovih pokrovitelja.

U ime glavnog pokrovitelja, Grada Ivanca, dobrodošlicu gostima poželio je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić,a natjecateljima je poželio dobru i čvrstu ruku, oštru pilu te dobru inspiraciju, kako bi posjetitelji i ove godine mogli uživati u umjetničkim skulpturama, ali i u nesvakidašnjim vještinama umjetnika.

Kraći folklorni program u nastavku je izvela mlađa skupina plesača KUD-a Salinovec.

Kipari su potom u parku počeli s radom koji je potrajao tijekom cijele subote i nedjelje. Manifestacija je završila u nedjelju predvečer, kada su proglašeni pobjednici te najboljim stvarateljima uručene nagrade i zahvalnice. Folklorni program na središnjoj bini izveli su seniori KUD-a Salinovec.

Festival su obišli brojni posjetitelji. Iz održanog popratnog programa izdvajamo i speedcarving, brzinsko oblikovanje drvenih figura.