Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
Bogata povijest i tradicijska kultura Svete Nedelje

Noć muzeja obilježena izložbom u čast 450. obljetnice Seljačke bune

Foto: Sveta Nedelja
Noć muzeja otvorio je gradonačelnik Dario Zurovec u pratnji ravnatelja knjižnice Roberta Maračića, kao i članova Gradskog vijeća, u izvornoj starinskoj kući obitelji Dekanić/Grlević

Na nekoliko lokacija u centru Svete Nedelje 27. siječnja održana je druga po redu Noć muzeja. U prostorijama gradske knjižnice održane su multimedijske prezentacije o 450. obljetnici seljačke bune te bitke kod Kerestinca. U prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji održana je izložba “Vedute”, a u Centru za posjetitelje izložba “Ljepota različitosti”, a koju možete pogledati do 6. veljače.

Noć muzeja otvorio je gradonačelnik Dario Zurovec u pratnji ravnatelja knjižnice Roberta Maračića, kao i članova Gradskog vijeća, u izvornoj starinskoj kući obitelji Dekanić/Grlević. Izvornu starinsku kuću mještani ponajprije znaju kao kuću bake Dragice, a ondje je za ovu prigodu pripremljena etno izložba starinskih uporabnih predmeta.

– Mnogi bi pomislili, zbog statusa najmlađeg grada u županiji, da Sveta Nedelja ne gaji ovako bogatu povijest. Uskoro će se navršiti 450. godina od poznate bitke kod Kerestinca kao jedne od završnih činova seljačke bune. A ne tako davnu netaknutu povijest Svete Nedelje možete pronaći upravo u kući bake Dragice. Očuvanje povijesti, kao i tradicijske kulture, njegovanje običaja novije povijesti, ono je što čini završnu nit utkanu u bogati vez naše narodne baštine – istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.

SVETA NEDELJA Za obnovu dvorca Kerestinec dodijeljen 3,41 milijun eura JOŠ JEDNA NAGRADA Za javnu rasvjetu Svetoj Nedelji nagrada National Geographica najljepši poklon Nova knjižnica Mihaela Šiloboda bit će centar razvoja kulture i znanosti