Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
SVETA NEDELJA

Za obnovu dvorca Kerestinec dodijeljen 3,41 milijun eura

Foto: Sveta Nedelja
Dvorac Kerestinec, renesansno-barokni kaštel u tom mjestu, nalazi se na području Svete Nedelje i smješten je jugoistočno od Samobora, u nizini, usred prostranog perivoja. Sagradila ga je obitelj Erdödy

Grad Sveta Nedelja prijavio se na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava u sklopu provedbe mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije počevši od 28. prosinca 2020. godine. Ministarstvo kulture i medija donijelo je Odluku o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava Gradu Sveta Nedelja u visini od 25,703.341,25 kuna/3,411.419,63 eura za projekt izrade projektne dokumentacije i provedbe mjera zaštite dvorca Kerestinec u Svetoj Nedelji. Projekt je sufinanciran 100 posto.

Renesansno-barokni biser

Dvorac Kerestinec, renesansno-barokni kaštel u tom mjestu, nalazi se na području Svete Nedelje i smješten je jugoistočno od Samobora, u nizini, usred prostranog perivoja. Sagradila ga je obitelj Erdödy. Spomenik je kulture prve kategorije čija je gradnja počela oko 1575. godine, a na temelju ranije građevine (kurije) iz prve polovice 16. stoljeća. Pregrađivan je u 18. i 19. stoljeću, a temeljito je uređen početkom 20. stoljeća. To je jednokatna građevina četverokutnog tlocrta s cilindričnim ugaonim kulama i otvorenim arkadnim hodnikom s dvorišne strane.

Riječ je o renesansnom kaštelu s fortifikacijskim elementima. Povijesni izvori bilježe sudjelovanje kerestinečkih kmetova, nastanjenih oko dvorca, u velikoj Seljačkoj buni 1573. godine. Uz njega se veže i Kerestinečka buna iz 1936. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata dvorac je služio kao sabirni logor, a nakon rata u njemu se smješta vojska. Današnja namjena je raznolika, tijekom godine održavaju se razne manifestacije. Svojom poviješću, arhitektonskim oblikovanjem te veličinom perivoja spada među najznačajnije građevine samoborske okolice, a važan je i u pregledu dvoraca kontinentalne Hrvatske.

Ovim projektom pripremit će se projektna dokumentacija za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu te izvesti radovi osiguranja i stabilizacije dvorca, a koji će uvelike pozitivno utjecati na stanovnike Grada, okolnih naselja, šire lokalne i regionalne zajednice, uzevši u obzir povijesno značenje. Nadalje, ovom sveobuhvatnom obnovom dvorca moglo bi se dodatno doprinijeti razvoju turizma na području Svete Nedelje, kao i razvoju gospodarstva.

Oštećen u potresu

U ovom trenutku na dvorcu su vidljiva oštećenja nastala uslijed potresa, a koja se odnose na ležaj stropne konstrukcije
(drvenog grednika), vidljive su vertikalne i horizontalne pukotine na konstruktivnim i nekonstruktivnim elementima, oštećeni su dilatacijski elementi konstrukcije, te dijelovi dimnjaka i vijenca.

Projektna je dokumentacija za konstruktivnu obnovu izrađena, provedena je javna nabava za izvođača radova te se u kratkom roku očekuje potpis ugovora.

”Zahvaljujem se gradskim službama na agilnosti te Ministarstvu kulture i medija na susretljivosti na najvećem dodijeljenom iznosu koji smo do sada dobili u našem gradu za jednu investiciju, u ovom slučaju za konstrukcijsku obnovu. Odmah se bacamo na posao kako bi dvorac do ljeta bio konstrukcijski obnovljen” istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.

JOŠ JEDNA NAGRADA Za javnu rasvjetu Svetoj Nedelji nagrada National Geographica najljepši poklon Nova knjižnica Mihaela Šiloboda bit će centar razvoja kulture i znanosti Do 14. siječnja u Svetoj Nedjelji raznolik adventski program Zimski cajti donose zabavu, klizalište i niz koncerata