Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Cilj je da svako dijete ima mjesto u vrtiću i da svi učenici pohađaju nastavu u jednoj smjeni

Nova škola omogućit će jednosmjensku nastavu za 900 učenika

storyeditor/2024-04-26/Skola_1-1.jpg
1/3
Foto: Vinkovci SUGLASNOST je dalo Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a trenutačno je u izradi glavni projekt koji se mora predati na natječaj
Zgrada nove vinkovačke škole, zajedno s jednodijelnom dvoranom i malom školskom sportskom dvoranom, prostirat će se na ukupno 5611 četvornih metara te će imati 21 učionicu, ali i niz drugih sadržaja

U tjednu pred parlamentarne izbore Grad Vinkovci dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja o izgradnji nove škole koja će se nalaziti u Radićevu bloku. Kako pojašnjavaju iz gradske uprave, izgradnja nove škole omogućit će provođenje jednosmjenske nastave u dvije škole. Naime, nova zgrada i školska dvorana OŠ Ivana Gorana Kovačića gradit će se u Ulici Majke Tereze, dok će OŠ Josipa Kozarca spajanjem sadašnjih zgrada ove dvije škole na raspolaganje dobiti proširene školske kapacitete.

Novi kapaciteti

Pojašnjavajući daljnje planove, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca Andrea Vinković rekla je da će se nova vinkovačka škola, zajedno s jednodijelnom dvoranom i malom školskom sportskom dvoranom, prostirati na ukupno 5611 četvornih metara.

– Škola će biti opremljena s 21 učionicom i svim drugim popratnim sadržajima za kvalitetno obavljanje nastave. Postojala je i mogućnost dogradnje ovih dviju škola, no to je bilo neizvedivo i opcija izgradnje pokazala se puno boljom i isplativijom – rekla je Vinković.

SUGLASNOST je dalo Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a trenutačno je u izradi glavni projekt koji se mora predati na natječaj
Foto: Vinkovci SUGLASNOST je dalo Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a trenutačno je u izradi glavni projekt koji se mora predati na natječaj

Napominje i da se sve radi u suglasnosti s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te da su trenutačno u fazi izrade glavnog projekta koji moraju predati na natječaj. To je i osnovni razlog zašto se još uvijek ne može znati kada će početi sama izgradnja nove škole. Međutim, već sada se zna da će lokacija nove zgrade škole donijeti uštede i kada je u pitanju prijevoz. Tako će učenicima s područja Male Bosne i iz Radićeva bloka škola sada biti bliže te će u školu moći i pješice, umjesto javnim prijevozom kao do sada, a koji financira Grad Vinkovci. Podsjetila je i da je nedavno počela izgradnja dječjeg vrtića "Mali princ", kao i da slijede uskoro i radovi na dogradnji vrtića "Naša radost" i "Stribor".

– Kada se to zna, ovo je sjajan nastavak priče o ulaganjima u gradske vrtiće i školske kapacitete. Zacrtali smo si ciljeve koji podrazumijevaju da svako dijete u Vinkovcima ima mjesto u vrtiću te da svi naši učenici pohađaju nastavu u jednoj smjeni i na dobrom smo putu da to u dogledno vrijeme i ostvarimo – istaknula je Vinković.

Jednosmjenska nastava

Govoreći o ovim najavama iz gradske uprave, Ivan Županić, ravnatelj OŠ Josipa Kozarca, rekao je da će na ovaj način biti riješen problem gotovo 900 učenika koji školu pohađaju u dvije smjene.

– Zbog niza izvanškolskih aktivnosti i svih ostalih obveza koje se uglavnom odvijaju u popodnevnim satima učenici će se sada moći organizirati bolje nego što su mogli do sada. Bilo je nekoliko varijanti i planova, ali izgradnja nove škole je najpovoljnija opcija kojoj se svi jako veselimo – rekao je Županić.

Mario Lovrić, ravnatelj OŠ Ivan Goran Kovačić, rekao je da ih svi ti planovi iznimno vesele jer će dobiti novu i modernu školu.

– Škola će biti u koraku sa suvremenom nastavom, a bit će i prilagođena djeci s invaliditetom jer to je jedan od standarda koje moraju imati nove škole. Definitivno će sve biti lakše – rekao je Lovrić.

storyeditor/2024-04-26/a_ugovor_teren_foto_kristijan_toplak.jpg Županiji dodijeljena bespovratna sredstva za rekonstrukcija sportskog terena u Virovitici Multifunkcionalni teren niknut će uz gimnaziju storyeditor/2024-04-26/MZB.jpg Novi turistički projekt "Z cugom v zeleno Međimurje", dalje busom i biciklom storyeditor/2024-04-26/otoci.jpg U Dubrovačko-neretvanskoj županiji bit će realiziran 21 razvojni projekt Županija osigurala 28 milijuna eura za otoke i Pelješac