Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica

Novi pothodnik dužine 140 metara spojit će Taraščice s Vinicom

Radovi u Pavelinskoj kasne jer se tamo gradila golema zahtjevna retencija u sklopu Aglomeracije Koprivnica
1/2
Foto: Koprivničke Vode
Zbog radova na izgradnji pothodnika ispod ceste ovaj je tjedan za sav promet zatvoren dio državne ceste DC2 u Koprivnici. Pothodnik će spojiti Taraščice i dva kolodvora – željeznički i autobusni – s Vinicom i novom osnovnom školom na Podolicama

Ovaj su tjedan počeli radovi na izgradnji pothodnika ispod Zagrebačke ulice koji je zapravo produžetak pothodnika koji ide ispod zgrade željezničkog kolodvora i pruge. Pješački pothodnik iznimno je važan infrastrukturni zahvat jer će povezati dva dijela Koprivnice koje danas presijecaju željeznička pruga Zagreb – Budimpešta i državna cesta DC2 čiji je dio Zagrebačka ulica.

Zatvorena za promet

Pothodnik će spojiti Taraščice i dva kolodvora – željeznički i autobusni – s Vinicom i novom osnovnom školom na Podolicama. Ne treba, dakle, posebno spominjati koliko će taj objekt značiti za sigurnost prometovanja.

Zbog radova na izgradnji pothodnika ispod ceste ovaj je tjedan za sav promet zatvoren dio Zagrebačke ulice u Koprivnici. Kako su objasnili iz tvrtke Cengiz koja gradi drugi kolosijek pruge, dio Zagrebačke ulice bit će zatvoren sve do 15. svibnja.

– Dana 4. ožujka započet ćemo radove u sklopu projekta 'Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica', odnosno radove vezane uz pothodnik Koprivnica te ćemo privremeno zatvoriti dio Zagrebačke ulice (državne ceste). Radove ćemo izvoditi u periodu od 4. ožujka do 15. svibnja, stoga vas molimo da obavijestite javnost o tome. Obilazan pravac za osobna vozila će biti kroz Čakovečku ulicu, dok teretna vozila ne mogu prometovati kroz Čakovečku, već moraju koristiti duži obilazni put (označen putokaznim pločama)", priopćili su prošli tjedan iz turskog Cengiza.

Zatvaranje Zagrebačke ulice i proboj pothodnika na njezinu drugu stranu bio je planiran i ranije, ali čekao se dovršetak radova u Pavelinskoj kod Podravke kako bi se izbjegle nepotrebne prometne gužve i čepovi. Prvi dio Pavelinske – između novog podvožnjaka u Ulici Ivana Česmičkog i Ulice Gornji Banovec – bit će konačno pušten u promet do kraja ovog tjedna, što će značajno rasteretiti gradski promet.

Ispod pruge na glavnom kolodvoru u Koprivnici i Zagrebačke ulice bit će, dakle, izgrađen pothodnik dužine 140 metara i širine četiri metra. Taj će pješački pothodnik zapravo spojiti Kolodvorsku sa Zagrebačkom ulicom. Moći ćete, dakle, kod zgrade kolodvora ući u pothodnik i njime izbiti na drugu stranu Zagrebačke, kod postojećih stambenih zgrada.

Kolodvor ima dva perona

Novi pothodnik imat će pet novih prilaza: dva će biti s drugog perona, dva s trećeg perona, a peti prilaz će biti s druge strane Zagrebačke ulice koja je dio državne ceste DC-2. Osim gradnje novog pothodnika, rekonstruirat će se i glavni kolodvor u Koprivnici te će kroz njega vlakovi moći voziti brzinom do čak 160 kilometara na sat. Imat će osam kolosijeka.

Kolodvor Koprivnica ima dva perona: prvi peron je između kolodvorske zgrade i kolosijeka 1.b, a drugi između kolosijeka 2.b i 3. Prema projektu, na mjestu postojećeg kolosijeka broj 5 bit će izgrađen novi, treći peron. I drugi i treći peron imat će duljinu od 400 metara, a prvi peron će se produljiti do kolosijeka 21 i 22 kako bi se cijeli taj prostor namijenio putnicima, navodi se u glavnom projektu.

storyeditor/2024-03-01/VJ_foto__1_.jpg Gotovi radovi Novi priključci na vodovod i kanalizaciju u Koprivnici i prigradskim naseljima storyeditor/2024-03-01/nova_stabla_B.jpg Koprivnica i Podravina bit će još zelenije Posađena nova stabla na grobljima i dječjem igralištu Jana Salajec Nova članica reprezentacije Jana na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi