Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Ulica Ante Trumbića te Andrije Kačića Miošića od jeseni će postati jednosmjerne

Novi semafor na pješačkom prijelazu kod Gimnazije i promjene u prometu

storyeditor/2024-08-16/bj_b_semafor.jpg
Foto: Bjelovar Na pješačkom prijelazu, koji povezuje Gimnaziju i korzo, postavljen je semafor kako bi se usporio promet i povećala sigurnost učenika i građana

Vozači, biciklisti, pješaci i ostali sudionici u prometu u Bjelovaru primijetili su novu sigurnosnu mjeru kod bjelovarske Gimnazije u Ulici Matice hrvatske. Na pješačkom prijelazu, koji povezuje Gimnaziju i korzo, postavljen je semafor kako bi se usporio promet i povećala sigurnost učenika i građana. Ova ulica jedna je od najprometnijih u Bjelovaru, a novi semafor omogućava sigurniji prelazak za sve pješake.

Uz ovaj semafor, započeti su i radovi u Ulici Ante Trumbića te Andrije Kačića Miošića koje će od jeseni postati jednosmjerne, čime će se omogućiti dodatna parkirališna mjesta. Problem parkiranja također se planira riješiti projektom Zeleni centar Bjelovar.

Također, Bjelovar se suočava s problemom velikog broja kamiona koji prolaze kroz centar grada. Dugoročni je plan potpuno zatvoriti centar za promet. U sklopu toga, otvoreno je javno savjetovanje o uređenju prometa u kojem i građani mogu dati svoje prijedloge.

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić pojasnio je da je semafor postavljen na inicijativu ravnateljice Gimnazije Tanje Mamić, kako bi se dodatno osigurao pješački prijelaz, posebno tijekom zimskih mjeseci kada se nastava završava u večernjim satima. Ovaj projekt financirale su Hrvatske ceste, a postavljeni su reflektirajući znakovi na više mjesta u gradu.

– Ravnateljica Tanja Mamić na inicijativu školskog odbora obratila se Gradu i Županiji za pomoć da se dodatno osigura i osvijetli frekventni pješački prijelaz na kojemu je, nažalost, bilo i tragičnih slučajeva. Taj posao sam operativno preuzeo na sebe i kontaktirali smo Hrvatske ceste jer je Ulica Matice Hrvatske državna cesta. Hrvatske ceste na državnu cestu ne postavljaju ležeće policajce stoga su financirali upravo ovakvo tehničko rješenje koje postoji i u drugim županijskim središtima. Nije to semafor nego svijetleći prometni znak C02 na državnoj cesti DC28 koji služi da vozače automobila svojim reflektirajućim svjetlom upozori kada se spusti mrak na pješački prijelaz, laički da pješački prijelaz bude bolje osvijetljen. Posebno je to bitno u zimskom razdoblju kada gimnazijalcima nastava završava u 19 sati – pojasnio je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić te dodao da su znakovi postavljeni na više mjesta po gradu. 

storyeditor/2024-08-09/Stanovi_Bacic.jpg Dubrovnik Država Dubrovniku darovala četiri stana u povijesnoj jezgri Završetak do kraja godine Popularni 'Cipelić' ide u rekonstrukciju splitsko-dalmatinska županija Župan Boban u Makarskoj: Hvala vatrogascima koji su došli pomoći!