Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
splitsko-dalmatinska županija

Župan Boban u Makarskoj: Hvala vatrogascima koji su došli pomoći!

1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL 06.08.2024., Makarska - Posjeta Javnoj vastrogasnoj postrojbi u Makarskoj. glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucakovic, predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anusic, zupan Splitsko-dalmatinske zupanije Blazenko Boban Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Javnu vatrogasnu postrojbu Makarska posjetio je premijer Andrej Plenković, a ondje se sastao sa županom Blaženkom Bobanom, čelnicima HVZ-a, gradonačelnicima i načelnicima te vatrogasnim zapovjednicima s Makarske rivijere

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u utorak je posjetio Javnu vatrogasnu postrojbu u Makarskoj te se sastao sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom kao i čelnim osobama Hrvatske vatrogasne zajednice, gradonačelnicima i načelnicima te vatrogasnim zapovjednicima svih vatrogasnih postrojbi s područja Makarske rivijere.

Župan Blaženko Boban zahvalio je vatrogascima koji su uložili nadljudske napore u gašenje ovih požara.

– Iz prve ruke sam se uvjerio u požrtvovnost, angažman i želju naših vatrogasaca. Regionalni centar za vatrogastvo u Vučevici odigrao je veliku ulogu u gašenju ovih požara, bez obzira na to što je udaljen od njih. Brojne vatrogasne postrojbe iz raznih krajeva Hrvatske sudjelovale su u gašenju i od srca im hvala na tome – rekao je Boban i zaključio da su odradili odličan posao.

Premijer Plenković istaknuo je kako je jako važno sankcionirati one koji namjerno potpaljuju požare.

Važnost prevencije

– Današnji susret s vatrogascima na Makarskoj rivijeri dao nam je cjeloviti uvid u preventivni segment te u napore koji su uloženi u gašenje ovih požara. Najvažnije je da nema ozlijeđenih ni stradalih civila i turista. Zaštićene su sve kuće i štete u samom Parku prirode Biokovo su manje nego što se činilo u početku. Na temelju ovih iskustava treba učiniti napore u boljoj prevenciji, u krčenju šuma, u prohodnosti tih požarnih šumskih puteva kako bi vatrogasci i adekvatna vozila mogli doći u uvjetima noći i velikoga vjetra kad zračne snage ne mogu djelovati – rekao je Plenković.

Ministar obrane Ivan Anušić podsjetio je da protupožarna eskadrila sudjeluje u gašenju požara i nastavit će sudjelovati sve do kraja protupožarne sezone.

– Još prije pet dana dobio sam podatak da su u ovoj godini 1238 puta poletjeli kanaderi i air tractori. Piloti i zrakoplovi su pod velikim opterećenjem, ali moramo se boriti. Svi kanaderi su u funkciji i piloti su spremni i na raspolaganju vatrogascima – rekao je Anušić.

Makarski su vatrogasci među najboljima u Hrvatskoj i jako dobro su organizirani, smatra predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

– Ova Vlada na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem vratila je vatrogascima upravljanje sustavom tako da je danas glavni vatrogasni zapovjednik šef vatrogasaca i ovo je prvi put da vatrogasci upravljaju sami svojim sustavom. Nabavljeno je više od 400 vatrogasnih vozila i imamo brojna druga ulaganja u vatrogastvo – naglasio je Sanader.

Županija prva po izdvajanjima

Inače, Splitsko-dalmatinska županija je prema analizi portala zupan.hr, koji je tijekom godine analizirao 13 stavaka, čak četiri puta prva po udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna za 2022. godinu u te stavke. Jedna od tih stavki je upravo vatrogastvo. Ukupno je 7 puta Splitsko-dalmatinska bila u top pet županija. Riječ je o ulaganjima u zdravstvo, socijalnu zaštitu, obrazovanje, predškolsko obrazovanje, zaštitu okoliša, sport, kulturu, subvencije poljoprivrednicima, subvencije obrtnicima te subvencije poduzetnicima, zatim u turizam, vatrogastvo te usluge unapređenje zajednice i stanovanja. Splitsko-dalmatinska i Osječko-baranjska županija bile su sedam puta u top pet županija u ovim proračunskim analizama, gledajući udjel izdvajanja za neku od stavki koje je portal analizirao tijekom godine. No Splitsko-dalmatinska županija u analizama je bila čak četiri puta vodeća. Osim što je četiri puta bila prva, ta je županija i dva puta bila druga te jedanput treća po izdvajanjima.

Od sedam puta koliko je bila u top-pet županija gledano po izdvajanju iz proračuna, Splitsko-dalmatinska županija vodeću poziciju imala je po izdvajanju za obrazovanje, turizam, vatrogastvo i za subvencije poduzetnicima. Druga je bila po izdvajanju za socijalnu zaštitu i zaštitu okoliša. Treća je bila po izdvajanju za subvencije obrtnicima. Gleda li se izdvajanje u odnosu na broj stanovnika, od pet puta koliko je bila u top-pet županija, prva je bila dva puta – po ulaganju u turizam i vatrogastvo per capita. Druga je bila po subvencijama poduzetnicima, četvrta po ulaganju u zaštitu okoliša i peta po subvencijama obrtnicima.

storyeditor/2024-08-02/DSC_1168.JPG Predstavnici Sartiglie posjetili Splitsko-dalmatinsku županiju Viteške igre Sartiglia i naša Alka zajedno su starije od 800 godina storyeditor/2024-07-26/PXL_220724_117828256.jpg Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora i odluka je oko 4,5 milijuna eura Za dvorane u Kaštelima i Trogiru te ambulantu Sinj 3 milijuna eura Financiranje projekata Financiranje projekata Splitsko-dalmatinska županija dodjelila sredstva za 15 turističkih projekata