Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
ZA BOLJE UVJETE BORAVKA DJECE U ŠKOLAMA I PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA

Novi senzori za praćenje kvalitete zraka

Foto: Grad Zaprešić
Senzori prate količine ugljičnog dioksida, temperaturu i postotak vlage, te signaliziraju porast vrijednosti

U zaprešićke osnovne škole i vrtiće bit će postavljeni senzori za praćenje kvalitete unutarnjeg zraka. Prvih 15 senzora postavljeno je 2017. godine, a ove godine bit će ih postavljeno još 88, čime će se pokriti sve učionice triju zaprešićkih osnovnih škola i sve prostorije dječjih vrtića. Senzori kontinuirano prate količine ugljičnog dioksida, temperaturu i postotak vlage, a zvučno i na displeju signalizira se porast vrijednosti ugljičnog dioksida iznad dopuštenih razina. Prikupljeni podaci prikazuju se u web i mobilnoj aplikaciji.

Grad Zaprešić nastavlja ulagati u zdravstvo i predškolski odgoj Gradit će se novi vrtić, ugovoren dodatni tim Hitne pomoći i zamjenski prostor za Glazbenu školu oštećenu u potresu 29. prosinca

– Ovime će se prevenirati širenje COVID-19, poboljšati kognitivne sposobnosti i obrazovna postignuća djece, te realizirati ciljevi postavljeni Strategijom pametnog grada. Djeca u učionicama i vrtićkim prostorijama provedu gotovo trećinu dana, a neki i dulje pa je izuzetno važno da kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima bude kontrolirana i kvalitetna – kažu u Gradu.

Stigle su prve brojke nakon potresa koji je pogodio sjeverozapadnu Hrvatsku Šteta na području županije “teška” je 1,2 milijarde kuna, najviši iznos za Zaprešić

Postavljanje Smart Sense senzora preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ovo postavljanje dijelom sufinancira i Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. CARNet će osigurati besplatnu aplikaciju. Zaprešić ovim pilot-projektom na razini Zagrebačke županije postaje jedini grad u regiji koji ima ovakvo praćenje na razini predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja.