Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Stigle su prve brojke nakon potresa koji je pogodio sjeverozapadnu Hrvatsku

Šteta na području županije “teška” je 1,2 milijarde kuna, najviši iznos za Zaprešić

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Najveća šteta prijavljena je na području Zaprešića, vrijedna 600 milijuna kuna

Milijardu i 200 tisuća kuna. U tolikom je iznosu procijenjena šteta nakon potresa u Zagrebačkoj županiji, a odnosi se na ukupnu štetu na stambenim i poljoprivrednim objektima te javnim i kulturnim ustanovama s tog područja.

OBILAZE OBJEKTE Tim statičara iz županije na procjeni šteta od potresa

Najteže stradale bolnice

Radi se o prvim procjenama unesenim u Registar štete, a dostavili su ih gradovi i općine s područja Zagrebačke županije. Prema tim podacima, najveća je šteta nastala u općinama Kravarsko i Pokupsko te gradovima Velikoj Gorici i Zaprešiću.

– Iako je Vlada Republike Hrvatske proglasila prirodnu katastrofu, na zahtjev naših gradova i općina proglasio sam prirodnu nepogodu potres, a zahvaljujući promptnoj reakciji svih jedinica lokalne samouprave došli smo do prvih konkretnih pokazatelja za područje cijele Zagrebačke županije – kazao je župan Stjepan Kožić osvrnuvši se i na podatke iz aplikacije Ministarstva prostornog uređenje, graditeljstva i državne imovine prema kojima su za pregled statičara prijavljena 3833 objekta. Do sada je pregledano njih 1836, od čega je crvenu naljepnicu dobilo 6%, žutu 21%, a zelenu 73% objekata. A gledamo li detaljno, šteta za područje Zaprešića procjenjuje se na 600 milijuna kuna, Kravarskog 170 milijuna, Pokupskog 100 milijuna i Velike Gorice 98 milijuna kuna. Što se tiče škola kojima je osnivač Zagrebačka županija, 28 zgrada imalo je oštećenja, a šteta je procijenjena na 4,5 milijuna kuna. Sve su osposobljene za rad osim dvije područne škole u Kravarskom za čije je učenike u dogovoru s roditeljima nastava osigurana u matičnoj OŠ Slavka Kolara.

Stanovi, poslovni i javni korisnici na 12.039 adresa Ultrabrzi internet za 91 posto građana

Na zdravstvenim objektima šteta je procijenjena na 13,3 milijuna kuna, a najviše je oštećena Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra koja je dobila žutu naljepnicu pa je dio njezinih pacijenata preseljen u Specijalnu bolnicu Naftalan.

Stradalo 500 od 630 domova

Svega 14 kilometara od epicentra potresa nalazi se Kravarsko u kojem je prema riječima načelnika Vlade Kolarca stradalo 500 od ukupno 630 domaćinstava. Iako je u drugom dijelu županije, oštećenih je objekata i u Zaprešiću, a većinom je riječ o višestambenim zgradama i javnim ustanovama – sudu, gruntovnici, sakralnim objektima, ukupno se radi o više od 500 objekata. U Velikoj Gorici za 28 obitelji osiguran je u početku smještaj u hotelu, a njih 90 posto vratilo se na svoje adrese.