Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec 256 pregleda
Pučko otvoreno učilište Čakovec

'Novi uvjeti zakidaju gospodarstvo županije koja vapi za radnicima'

Zavarivanje
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
U Međimurskoj županiji nedostaje na stotine radnika. Smatram da se praktična i teorijska nastava treba provoditi u istoj županiji, osim u iznimnim slučajevima tamo gdje ne postoje gospodarski subjekti koji zadovoljavaju za provođenje praktične nastave – napominje ravnatelj POU Čakovec Mario Zamuda

U Pučkom otvorenom učilištu Čakovec ostali su iznenađeni promjenama u javnoj nabavi usluga strukovne izobrazbe nezaposlenih osoba za rad u djelatnosti metalske industrije i brodogradnje, koju je raspisao Hrvatski zavod za zapošljavanje za područje  Hrvatske.

- Dosad su uvjeti bili takvi da se teoretska i praktična nastava moraju obavljati na području županije u kojoj je raspisana nabava. No, od ove godine ta je mogućnost izmijenjena i omogućeno je da potencijalni polaznici odlaze na praksu u Varaždin ili u mjesta koja su udaljena od Čakovca do 50 kilometara, a time bi naši poslodavci mogli ostati bez toliko potrebne radne snage - upozorava ravnatelj POU-a Mario Zamuda, koji je HZZ-u poslao pitanje koji je smisao javne nabave po županijama i područnim uredima ako polaznici na praktičnu nastavu odlaze u drugu županiju, iako postoje zainteresirani poslodavci na području matične županije. Smatra da se tim uvjetom zakida gospodarstvo Međimurske županije koja vapi za radnicima metalske struke.

- U Međimurskoj županiji nedostaje na stotine radnika. Smatram da se praktična i teorijska nastava treba provoditi u istoj županiji, osim u iznimnim slučajevima tamo gdje ne postoje gospodarski subjekti koji zadovoljavaju za provođenje praktične nastave – napominje Zamuda.

Tu je i problem s prijevozom potencijalnih polaznika na praktičnu nastavu na područje susjedne Varaždinske županije. U HZZ-u odgovaraju da se, za razliku od teorijske, praktična nastava može izvoditi na lokacijama unutar iste županije ili izvan županije, no unutar 50 kilometara od mjesta izvođenja teorijske nastave.