Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Bjelovar

Novih 49 stipendija za sve studente koji su se prijavili

Ovo je druga godina zaredom da dajemo stipendije apsolutno svim studentima jer Grad ima dovoljne financijske kapacitete – rekao je gradonačelnik Hrebak
1/2
Foto: Bjelovar
Stipendiju smo odlučili podignuti sa 106 na 130 eura. Jako nam je važno da ta djeca dobiju određenu potporu. Nije to veliko, 130 eura nije nešto strašno, međutim dobro dođe

Grad Bjelovar dodijelit će 49 novih stipendija za studente u akademskoj godini 2023./2024. nakon provedenog javnog poziva. Iznos stipendije, koji se nije mijenjao deset godina, povećan je pa će studentima na račune sjedati 130 eura mjesečno.

Gradonačelnik Dario Hrebak objasnio je kako se ove godine stipendija povećava te da su izabrali sve prijavljene studente.

Ukupno 116 stipendista

– Završen je ovogodišnji postupak ocjenjivanja zahtjeva u povodu traženja stipendija. Javilo se 53 studenata i razmišljali smo odabrati negdje 35, no s obzirom na to da su neki odustali i 49 studenata je ostalo u izboru odlučili smo odabrati svih 49. U proračunu imamo dovoljno novca za sljedeću godinu tako da svi studenti koji su se ove godine prijavili dobit će stipendije od Grada Bjelovara. Uz to, stipendiju smo odlučili podignuti sa 106 na 130 eura. Jako nam je važno da ta djeca dobiju određenu potporu. Nije to veliko, 130 eura nije nešto strašno, međutim dobro dođe. Mislimo da je dobro da smo dignuli stipendiju i zaokružili je na 130 eura i povećali na 49 prijavljenih. Trenutačno imamo 67 stipendista i s ovim skačemo na 116. Imamo digitalizaciju putem koje vrlo brzo i efikasno i pošteno dodjeljujemo stipendije. Ovo je druga godina zaredom da dajemo stipendije apsolutno svim studentima jer Grad ima dovoljne financijske kapacitete – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Više o stipendijama rekao je Zdravko Pavec, savjetnik za odgoj, obrazovanje i sport u Gradu Bjelovaru koji je objasnio da se natječaj provodio putem digitalne prijave i aplikacije koju koriste zadnjih nekoliko godina. Svi studenti su se uspješno prijavili i svi koji su se prijavili imali su pravo sudjelovanja, kako redovni tako i izvanredni studenti.

– Pohvalno je da će svi studenti, i stari i novi, dobiti povećanje stipendije. Ono što je nama važno kao Upravnom odjelu koji se brine o visokom obrazovanju jest da studenti koji primaju stipendiju u najvećoj mjeri završavaju studij pa im je ta potpora važna. S tim stvaramo ljude koji su visoko obrazovani i koji nakon toga višestruko pridonose svojim zaposlenjem, osobito na području grada Bjelovara, ali i na drugim lokalnim jedinicama lokalne samouprave. Time pridonose našem proračunu i samom razvitku grada. Trudimo se, u dogovoru s gradonačelnikom, da maksimalno odobrimo broj stipendija, a u ovom slučaju svih koji su se prijavili. Nadam se da ćemo tako nastaviti i u idućim godinama – objasnio je Zdravko Pavec koji se osvrnuo i na činjenicu da stipendisti nakon završenog fakulteta ne moraju ostati raditi na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bez klauzule u ugovoru

– Kao i prošle tako i ove godine te klauzule u Ugovoru više nema. Ona je bila samo ugovorna klauzula i svi studenti koji završe u roku i ispune sve uvjete koji su propisani Pravilnikom i Ugovorom ne moraju nakon studija raditi šest mjeseci na području Bjelovarsko-bilogorske županije, već se mogu zaposliti bilo gdje na područje naše države, a i izvan nje. To nije sporno, bitno je da oni dobivaju potporu tijekom studiranja te da studij koji upišu i završe i imaju što manje stresa u vezi financiranja – objasnio je.

IDUĆE GODINE Grad će povećati sufinanciranje smještaja djeci smještenoj u privatnim vrtićima. Postignut je konačan dogovor i već je u realizaciji izjednačavanje cijene svih vrtića na razini Bjelovara Mala reforma vrtićkog sustava grada Bjelovara Povećavaju se materijalna prava zaposlenika gradskog dječjeg vrtića GRADONAČELNIK Dario Hrebak svom gostu predstavio je Bjelovar i njegove mogućnosti Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH u Bjelovaru Veleposlanik Simon Thomas oduševljen je bjelovarskim Adventom ODRŽANO je osam predavanja eminentnih stručnjaka KONFERENCIJA U BJELOVARU U pet godina B:IT con postao nezaobilazna adresa u IT svijetu