Izbornik
Naslovnica Gradovi
Mala reforma vrtićkog sustava grada Bjelovara

Povećavaju se materijalna prava zaposlenika gradskog dječjeg vrtića

IDUĆE GODINE Grad će povećati sufinanciranje smještaja djeci smještenoj u privatnim vrtićima. Postignut je konačan dogovor i već je u realizaciji izjednačavanje cijene svih vrtića na razini Bjelovara
1/2
Foto: Grad Bjelovar
Osnovica se diže 8 posto, uvodi se naknada za topli obrok od 70 eura, a regres, božićnica i dar za dijete bit će maksimalno do neoporezivog dijela

Grad Bjelovar postigao je dogovor sa sindikatom gradskog vrtića, odnosno Dječjeg vrtića Bjelovar, vezano uz usklađivanje plaća odgojitelja u vrtićima s učiteljima u osnovnim školama, sukladno zakonskoj obvezi. Uz to, u sljedećoj će godini Grad povećati financiranje smještaja djece u privatnim vrtićima.

Dogovor sa sindikatima
– Ovo je mala reforma vrtićkog sustava grada Bjelovara. Imali smo nekoliko krugova razgovora s predstavnicima sindikata gradskog vrtića. Znate za težnju da se izjednače plaće odgojiteljica u vrtićima s plaćama učiteljica razredne nastave. Postigli smo dogovor i došli na korak do ispunjenja tog cilja. Možete vidjeti i da gradovi veći od Bjelovara nisu došli do tog cilja i imaju probleme u razgovoru sa sindikatima. Uspjeli smo postići dogovor i čekamo novi pravilnik na državnoj razini, koji se tek mora donijeti, da bismo vidjeli koliko nam još nedostaje, a radi se vjerojatno o 3-4 posto razlike, koju ćemo, siguran sam, uspjeti napraviti i postići u vremenu koje dolazi. To je smjer kojem teži država, a velika većina gradova neće u tome uspjeti i još su daleko od toga, a grad Bjelovar ide upravo u tom smjeru. Znate da ide 8 posto povećanje plaća od 1. siječnja 2024. godine te ide ukidanje prireza i smanjenje poreza na dohodak na 18 posto. Otprilike, na tisuću eura plaće nekih 17 eura bilo bi povećanje. Vidjet ćemo koliko će po pojedinom slučaju to biti – naglasio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Uz to, naveo je konkretne podatke dogovora sa sindikatom, kao što je podizanje osnovice za 8 posto te uvođenje naknade za topli obrok.

– Sa sindikatima gradskog vrtića postigli smo dogovor da se osnovica diže 8 posto, uvodi se naknada za topli obrok od 70 eura. Zatim regres, božićnica i dar za dijete idu maksimalno do neoporezivog dijela. Regres i božićnica zajedno iznose 663 eura, a dar za dijete 132 eura plus 132 eura u naravi za Uskrs. Provodimo pregovore gdje povećavamo materijalna prava u Dječjem vrtiću Bjelovar, a materijalna prava idu i na temelju kolektivnog ugovora i zakonskih propisa. Usuglašeno je daljnje pregovaranje za usklađivanje plaća u dječjem vrtiću Bjelovar sukladno donošenju nacionalnih koeficijenata. Postigli smo na obostrano zadovoljstvo dogovore sa sindikatima – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Dodatni prostori
Na području Bjelovara ove je godine u vrtićima bilo 1166 djece, a u sljedećoj godini bit će ih 1230, zbog čega su postigli određene dogovore oko pronalaska dodatnih prostora. Ovih dana slijedi otvaranje ponuda za gradnju novog dječjeg vrtića na sjeveru grada, u Ulici Viktora Bubnja, a postoji mogućnost gradnje dodatna dva vrtića.

– U sljedećoj godini Grad će povećati sufinanciranje smještaja djeci smještenoj u privatnim vrtićima. Postigli smo konačni dogovor i to je već u realizaciji, dakle, da se izjednače cijene svih vrtića na razini Bjelovara. To je bila golema stvar, koju smo uspjeli napraviti, i to će jako puno koštati proračun. Pronašli smo određene uštede i sve ovo o čemu danas govorimo najvećim ćemo dijelom riješiti iz proračuna, a jedan dio smo podigli cijenu vrtića – potvrdio je gradonačelnik.

među brojnim uzvanicima bili su premijer Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Bošnjaković i ministri Svečana akademija u povodu proslave Dana Grada Velike Gorice Pokazujete snažne iskorake, nije čudno da ste atraktivan grad za život POVELJA HUMANOSTI dodijeljena im je za poduzimanje djela kojima je, uz rizik i samopožrtvovnost, od drugih otklonjena prijeteća pogibelj, kojima su spašeni ljudski životi i sačuvana materijalna dobra Dobri, hrabri i humani ljudi Povelje humanosti vatrogascima, vozaču Hitne i darivateljima krvi PREDSJEDNIK vinkovačke podružnice HSU-a Marinko Lukenda Predsjednik HSU-a Vinkovci podržao je gradski proračun Iz godine u godinu sve više se izdvaja za potrebe umirovljenika