Izbornik
Naslovnica Županije
Dobri, hrabri i humani ljudi

Povelje humanosti vatrogascima, vozaču Hitne i darivateljima krvi

POVELJA HUMANOSTI dodijeljena im je za poduzimanje djela kojima je, uz rizik i samopožrtvovnost, od drugih otklonjena prijeteća pogibelj, kojima su spašeni ljudski životi i sačuvana materijalna dobra
1/3
Foto: OBŽ
Vatrogasac Marijan Gajski ozlijeđen je pri gašenju požara u Dravi International, a vozač Hitne pomoći Luka Novaković spasio je život djevojčici

Najviše javno priznanje za humana djela učinjena na području Osječko-baranjske županije, Povelja humanosti Osječko-baranjske županije, ove godine dodijeljena je Vatrogasnoj zajednici OBŽ-a, vatrogascu iz JVP-a Našice Marijanu Gajskom te vozaču Zavoda za hitnu medicinsku pomoć OBŽ-a Luki Novakoviću. Plaketu su zavrijedili za poduzimanje djela kojima je uz rizik i samopožrtvovnost od drugih otklonjena prijeteća pogibelj, kojima su spašeni ljudski životi i sačuvana materijalna dobra.

Riskirali živote
Plaketu humanosti OBŽ-a za darivanje krvi kojom se omogućava izlječenje bolesnih i ozlijeđenih dobili su Zoran Mijatović, Miroslav Pendić, Ivica Vučić, Krunoslav Drlje, Tihomir Dumančić, Silvijo Ferenc, Stjepan Gajec, Josip Gelo, Mario Majcen, Ivica Matijević, Željko Matković, Dejan Mijić, Franjo Milanović, Dalibor Momić, Dario Puljić, Siniša Šumiga, Danijel Varga, Zorko Zveržina, Mirko Živković, Darko Šišan, Borislav Rukavina, Borislav Janković, Dragan Gužvić, Antun Divjanović, Zvonko Brkić i Mirko Tičić.

Foto: OBŽ

– Osječko-baranjska županija tradicionalno na kraju godine dodjeljuje Povelju humanosti, i to u predblagdansko vrijeme, kad svi želimo biti u društvu dobrih, hrabrih i humanih ljudi. Svaki od njih na svoj je način zaslužio ovu nagradu, prije svega nesebičnim, predanim i humanim radom, svojom hrabrošću u intervencijama, ne pitajući pri tome ni za cijenu ni za posljedice koje ih eventualno mogu zadesiti. Vidljivo je to na primjeru vatrogasca Marijana Gajskog, koji je ozlijeđen tijekom gašenja velikog požara, primjeru cijele vatrogasne zajednice, vozača sanitetskog vozila Luke Novakovića, koji je svojim činom spasio život djetetu te svih dobrovoljnih darivatelja krvi. Sve probleme koji nas stišću tijekom godine, kako privatno tako i poslovno, sve izazove koji su stavljeni pred nas i koje smo sami postavili, lakše je prebroditi kad živimo u takvom okruženju – istaknuo je župan Mato Lukić pri uručenju priznanja.

Plaketa humanosti OBŽ-a dodijeljena je Vatrogasnoj zajednici Osječko-baranjske županije, i to kao znak priznanja i zahvale za kontinuirani rad, a izravni povod je njihovo angažiranje pri gašenju požara u tvrtki Drava International u listopadu.

Nesebično u vatru
Priznanje Vatrogasnoj zajednici zapravo se odnosi na sve vatrogasce koji su svjesno izlagali svoje zdravlje i živote kako bi zaustavili vatrenu stihiju. U istoj intervenciji sudjelovao je i Marijan Gajski, profesionalni vatrogasac u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Našice. Marijan se još liječi u bolnici u Zagrebu pa je Plaketu primila njegova supruga Maja Gajski.

Luka Novaković je pri prijevozu životno ugrožene djevojčice reagirao na izvanredan, hrabar i požrtvovan način te time spasio njezin život.

Dijete je primljeno u KBC Osijek u teškom stanju upale pluća i hitno je trebalo biti prevezeno u Zagreb. U žurnom prijevozu na autocesti se ispriječila kilometarska kolona vozila zbog radova na cesti. Kako je vrijeme bilo presudno, Luka Novaković u pomoć je pozvao zagrebačku policiju koja se probijala ispred vozila hitne stvarajući koridor sve do bolnice. Djevojčica je tako na vrijeme stigla u bolnicu, u kojoj su joj liječnici uspjeli spasiti život.

GRAD JASTREBARSKO ove će godine za stipendije izdvojiti više od 60 tisuća eura, uz 3000 eura za stipendiranje mladih Vukovaraca. Uvećani su i iznosi pa će učenici dobiti 80 eura, a studenti 135 eura mjesečno Učenicima 80, a studentima 135 eura mjesečno Potpisano 110 ugovora o stipendiranju učenika i studenata U DUHU blagdana lokalna zajednica pokazala je snagu zajedništva i solidarnosti Pjesme, recitacije i igrokazi "Knežev advent" – čarolija Božića u srcu Baranje BOŽIĆNI SAJAM okuplja više od stotine sudionika Koprivnička bajka i Srednjovjekovni sajam Koprivnica jedina u Hrvatskoj ima dvije adventske manifestacije