Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
KOPRIVNICA

Novo povećanje plaća u Komunalcu: prosjek je već oko 1050 eura neto

Predstavnice Komunalca primile godišnju nagradu za uređenje zelenila
Foto: Komunalac
Komisija za nagrade Grupacije održavanja zelenih površina pri HGK-u Komunalcu je dodijelila priznanje za uspješan rad i doprinos na području održavanja zelenila

Novo povećanje plaća i usklađivanje radničkih primanja s troškovima života u koprivničkoj gradskoj komunalnoj tvrtki Komunalac. Uprava Komunalca, naime, dogovorila je sa sindikalnim liderima u novije doba već treće po redu izmjene kolektivnog ugovora za radnike gradske tvrtke.

Nove izmjene kolektivnog ugovora u koprivničkom Komunalcu potpisali su predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec, nacionalni čelnik Republičkog sindikata radnika Ivan Majdak i sindikalni povjerenik u gradskoj tvrtki Dražen Kuhar.

Idu i nova povećanja

U pregovorima o aneksu kolektivnog ugovora sudjelovali su, dakle, i sindikalni povjerenici Dražen Kuhar i Dejan Tkalec. Nove odredbe primjenjuju se već od 1. lipnja, pa će radnici to osjetiti na plaći koja će im biti isplaćena ovaj mjesec.

Kako tumače u Republičkom sindikatu radnika, izmjenama kolektivnog ugovora u Komunalcu dogovoren je veći neoporezivi mjesečni dodatak na plaću od 65 eura neto, što je 15 eura više nego dosad. Usklađene su plaće za oko 100 radnika koji će dobiti povišicu od 50 do 70 eura, a nešto su veći i iznosi dodataka za otežane uvjete rada, koji su regulirani posebnim dodatkom kolektivnog ugovora.

No, to nije sve: pregovori o novim izmjenama kolektivnog ugovora, kako najavljuju u sindikatu, nastavljaju se najesen, a očekuje se novo povećanje plaća svim zaposlenicima Komunalca, i to od 1. siječnja iduće godine. Kako se navodi u poslovnom izvještaju koji je predan Financijskoj agenciji, u tvrtki je tijekom prošle godine, prema satima rada, bilo zaposleno ukupno 185 ljudi, a to je šest više nego pretprošle godine. Prosječna neto plaća iznosila je prošle godine oko 950 eura mjesečno, što je devet posto više nego preklani. To je povećanje od gotovo 80 eura neto mjesečno u odnosu na 2022. godinu.

Od 1. siječnja ove godine stupio je na snagu novi kolektivni ugovor koji obuhvaća sve zaposlenike tvrtke. Prema njegovim odredbama, plaće u Komunalcu ove godine u prosjeku rastu za 77 eura neto, a najviše radnicima koji su dosad primali najniže plaće. U godinu dana, dakle, prosječna neto plaća u gradskom komunalnom poduzeću u Koprivnici, prema podacima iz poslovnih izvještaja kompanije, povećana je za otprilike 150 eura. No, kako od lipnja ide novo povećanje, i to dijelu radnika za 50 do 70 eura, a svima za 15 eura dodatka, u prosjeku bi u godinu i pol primanja radnika Komunalca mogla biti veća za gotovo 200 eura.

Priznanje u HGK

To bi značilo da će prosječna neto plaća u koprivničkome Komunalcu od lipnja ove godine iznositi više od 1050 eura neto mjesečno. Na kraju, još jedna lijepa vijest stiže nam ovih dana iz Komunalca: komisija za nagrade i priznanja Grupacije održavanja zelenih površina pri HGK koprivničkoj je tvrtki dodijelila priznanje za uspješan rad i doprinos na području komunalne djelatnosti održavanja javnih zelenih površina u RH za 2023. godinu.

Priznanje je svečano dodijeljeno u Hrvatskoj gospodarskoj komori u sklopu događanja "Zeleni gradovi, pametna budućnost", a nagradu je preuzela članica uprave Komunalca Dubravka Horvat sa suradnicama.

storyeditor/2024-06-28/VJ_foto__2_.png Emotivna ceremonija Spomen-ploča akademiku Dragutinu Feletaru storyeditor/2024-06-28/pomocnici_B.png Završen je još jedan projekt pomoćnika u nastavi u Koprivnici 'Država nema empatije prema pomoćnicima u nastavi' Mladi koprivnički robotičari kod predsjednika Milanovića Koprivnica Velik uspjeh mladih robotičara na Europskom prvenstvu u Njemačkoj