Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
“Nove prilike za umrežavanje gradova prijatelja 2021. – 2027."

Novska i gradovi prijatelji predstavili europske projekte

1/2
Foto: Grad Novska
Cilj je bio razvitak suradnje gradova te moguća buduća zajednička prijava projekata

U prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO 2 prvi put se održala konferencija s predstavnicima gradova prijatelja Novske u organizaciji Grada Novske i Razvojne agencije Grada Novske – NORA. Konferencija pod nazivom „Nove prilike za umrežavanje gradova prijatelja 2021. – 2027.“ započela je predstavljanjem primjera dobre prakse svih gradova prijatelja.

POČINJE UPISNA GROZNICA U prvim razredima Srednje škole ima 110 mjesta

Primjeri dobre prakse

Predstavljeni su EU projekti koji se provode na području Grada Novske te je predstavljen PISMO, koji je proglašen najboljim EU projektom. Razvojna agencija NORA prikazala je film o svim projektima koji se provode u Novskoj, a koje je financirala Europska unija te su primjere dobre prakse prikazali i gradovi prijatelji. Križevci su predstavili Križevačke sunčane krovove, grad Varaždin Urbact III – COME IN! projekt, a Ivanić-Grad projekt izgradnje modularnog drvno-tehnološkog poduzetničkog inkubatora.

Nadalje, grad Vrbovec predstavio se projektom „Pametnija glava, zelenija trava“ o održivom gospodarenju otpadom, govorilo se o Poduzetničkom inkubatoru u Biogradu na Moru, a predstavili su se i Dugo Selo, Samobor te Tomislavgrad.

Održana je panel-rasprava na temu jesu li gradovi prijatelji partneri ili konkurencija, a sudjelovali su gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić, gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian te gradonačelnik Novske Marin Piletić.

Dan hrvatskih branitelja grada Novske Obilježeno 30 godina od postrojavanja novljanske satnije

Zajednički interes

Riječ je bila o prepoznavanju zajedničkog interesa za suradnju i prijavu projekata kroz projektna partnerstva, suradnji civilnog sektora te poslovnim idejama i prilikama za razdoblje 2021. – 2027. Zaključcima panel-rasprave naglašava se kako je konferencija potaknula sve prisutne da intenziviraju međusobnu suradnju, da su prezentacije primjera dobre prakse kreirale mnoge nove projektne ideje te da će svaki grad imenovati kontakt-osobu za provjeru i razvoj nove zajedničke projektne ideje.

Zaključeno je i kako će se ovakve konferencije odvijati svake godine u drugom gradu, a njihove teme će se određivati prema trendovima.

Konferencija „Nove prilike za umrežavanje gradova prijatelja 2021. – 2027.“ održala se u sklopu projekta „NORA za poduzetnu Novsku“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.