Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Dan hrvatskih branitelja grada Novske

Obilježeno 30 godina od postrojavanja novljanske satnije

Foto: Grad Novska
Za slobodnu Hrvatsku s područja Novske poginulo je 113 hrvatskih branitelja

U sjećanje na prvo okupljanje dragovoljaca s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana, 28. lipnja slavi se kao Dan hrvatskih branitelja grada Novske.

Bogat program za sve generacije Ljeto u Novskoj nudi knjižnicu na plaži, koncerte, likovnu koloniju

Ove je godine u povodu toga održano nekoliko događanja: sveta misa, polaganje vijenaca te svečani mimohod sa zastavama ratnih postrojba koje su sudjelovale na novljanskoj bojišnici od 1991. do 1995.

Njima su se pridružili i pripadnici povijesnih postrojba i Kravat pukovnije.

Podsjetnik na ratni put

Po 11. put su branitelji Novske obilježili svoj dan. Odlukom Gradskog vijeća iz 2011. odlučeno je da novljanski branitelji kao svoj dan slave 28. lipnja jer je taj dan 1991. kod Osnovne škole Novska postrojena novljanska satnija u kojoj je bio 131 dragovoljac.

KRAJ ŠKOLSKE GODINE Završna priredba učenika Katoličke škole

Ta prva formacija branitelja bila je početak osnivanja 62. samostalne bojne ZNG-a Novska, kasnije 125. brigade HV-a Novska, koja je dala velik doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih naselja tijekom Domovinskog rata.

– Prije 30 godina hrvatski branitelji nisu zdvajali treba li stati na branik domovine ili ne. I nisu znali što ih čeka već sljedeći dan. Nisu znali da ćemo mi danas s ponosom i puna srca gradskim ulicama slaviti Dan hrvatskih branitelja grada Novske – rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić te istaknuo da ono što današnja pokoljenja imaju i baštine zahvaljuju onima koji su prije 30 godina stali na branik domovine.

Na ratni put Novske i okolnih područja na Danu branitelja podsjetio je Drago Števinović, jedan od onih kojih su u lipnju 1991. bili u toj novljanskoj postrojenoj satniji.

Obilazak i upoznavanje sa znamenitostima Lukina zagonetna staza prva je turistička ruta Novskom

Položeni vijenci

– Novska je bila s tri strane opkoljena i blokirana barikadama koje su se nalazile nekoliko kilometara od centra Novske. Na novljanskoj bojišnici branila se ne samo Novska nego i Hrvatska jer druge crte nije bilo, a nije bilo ni snaga – rekao je Števinović.

Za slobodnu Hrvatsku s područja Novske poginulo je 113 branitelja i to je ono što se nikada ne smije zaboraviti, rečeno je na svečanosti kojoj su i ove godine nazočili brojni gosti među kojima i ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved te zamjenik župana Mihael Jurić.

U povodu Dana branitelja grada Novske kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u gradskom parku brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće.