Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
radovi na obilaznici Turanj privode se kraju

Obilaznica Turnja duga je 6,2 km i vrijedna 178 milijuna kn

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Hrvatske ceste najavile otvaranje obilaznice Turnja u Karlovcu za dva mjeseca, čija je gradnja trajala dvije godine. Grad pohvalio suradnju

Obilaznica karlovačkog naselja Turnja bit će gotova i puštena u promet u travnju ove godine. Što se tiče radova, završeno je 90 posto naših obveza, a čak 95 posto prometnice je pod asfaltom. Imamo još 30-ak dana posla po vremenu koje je pogodno za građevinske radove i asfaltiranje – kazao je ovih dana Darko Šošić, direktor Sektora za pripremu, građenje i rekonstrukciju u Hrvatskim cestama, koji je s karlovačkim gradonačelnikom Damirom Mandićem i Natašom Lemić iz udruge Naš Turanj obišao prometnicu. Njome će tako za dva mjeseca moći prolaziti svi koji kroz Karlovac putuju prema Plitvicama i Splitu pa će vožnju brzom cestom nastaviti zaobilazno i na D1 se ponovno spojiti u naselju Tušilović.

Paralelni putovi

Gradnja obilaznice koja je, dakle nastavak gradske brze ceste počela je u srpnju 2020. godine nakon inzistiranja Grada i udruge Naš Turanj, a u cilju da se gradska četvrt Turanj, posebno u ljetnim mjesecima, rastereti pojačanog prometa, posebno kamionskog prijevoza. Obilaznica je duga 6,2 kilometra, a vrijednost investicije bez korekcija koje će nastati zbog eskalacije cijena na tržištu je 178 milijuna kuna (23,627 milijuna eura). Hrvatske ceste financiraju cjelokupni iznos, a izvođač radova je GIP Pionir iz Zagreba.

– Od aktivnosti nam je ostalo dovršiti asfaltiranje, ugradnju prometne opreme i signalizacije te izgradnju paralelnih putova koji će ljudima omogućiti pristup nekretninama koje su im ostale odsječene izgradnjom ceste. Ukupno moramo napraviti 16 takvih putova, preostaje nam urediti još njih sedam. Također, preostaju i administrativni postupci koji se odnose na izmjene dozvola jer su ti putovi naknadno zatraženi i oni nam uvjetuju izmjenu i dopunu građevinske dozvole. I te su aktivnosti pri kraju, a mi radimo sve što je moguće da se to ubrza i da administracija ne usporava projekt – objasnio je Darko Šošić i dodao da im je Grad puno pomogao u suradnji s nekim institucijama.

Nataša Lemić pohvalila je kontinuitet radova dodavši kako su mještani Turnja svjedočili da radovi ni u jednom trenutku nisu stali, osim tijekom godišnjih odmora.

– Žao im je što su svi predviđeni rokovi prekoračeni, ali razumijemo probleme koji su se pojavljivali kod izvođača radova. Tu su i pristupni putovi za koje smatramo da su opravdani i potrebni kako bi građani imali adekvatan prilaz do svojih nekretnina. Nadam se da će se sada sve završiti u roku, da taj tempo ništa neće omesti i da ćemo u travnju gledati automobile, najviše kamione kako prometuju obilaznicom – poručila je N. Lemić.

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da su problemi tijekom radova postojali, o svemu su razgovarali na brojnim sastancima, no zastoja u radu nije bilo.

Nogostup u Zagrebačkoj

– Zato izražavam zadovoljstvo i zahvalnost izvođačima radova i Hrvatskim cestama što su bez obzira na katastrofalne poremećaje na tržištu vezanom za materijal, radove i radnu snagu držali tempo. Ova obilaznica stanovnicima Turnja donosi dodatnu sigurnost, kvalitetu života, ali otvara i neke mogućnosti novih ulaganja i razvoja – naveo je D. Mandić. Pohvalio je suradnju Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda koji su zajedno radili na ovom projektu.

– S Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama na tom području imamo tri projekta; obilaznicu, obranu od poplava i aglomeraciju, stoga zahvala Turanjčanima na razumijevanju i strpljenju u organizaciji svojih svakodnevnih aktivnosti dok traju radovi. S Hrvatskim cestama provodimo i nove projekte; u tijeku je izgradnja nogostupa na relaciji Tušilović – Cerovac, a ove godine očekujemo i gradnju nogostupa u Zagrebačkoj ulici za što je dokumentacija gotova, a u Hrvatskim cestama kažu da je projekt u planu nabave. Očekujemo i početak gradnje gradskog prstena kod vojarne Luščić i uređenje mosta Banija. Hrvatske ceste pripremile su dokumentaciju i osigurale sredstva i očekujem ove godine i konkretne radove na mostu – najavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Radovi na bolnici Sisak Završetkom radova zdravstvene usluge bit će na višoj razini Radovi na zgradi Stare i Nove interne Opće bolnice u Sisku, pedijatrije VINKOVCI Zona Zalužje proširenjem će postati pokretač razvoja Vinkovaca i županije Intervju s Damirom Mandićem, gradonačelnikom Karlovca U 2023. završit ćemo velike komunalne projekte, graditi novu poslovnu zonu, vrtiće...