Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
sjećanje na 124 zatočenika

Obilježen Dan logoraša Splitsko-dalmatinske županije

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
"U kninskom logorima je likvidirano više desetaka hrvatskih zatočenika ali još uvijek ne znamo gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci," kazao je Turudić

Polaganjem vijenaca na braniteljskom groblju Lovrinac i misom zadušnicom u crkvi u splitskoj četvrti  Kman, u četvrtak je obilježen Dan logoraša Splitsko-dalmatinske  županije u znak sjećanja na razmjenu 124 hrvatska zatočenika iz kninskih logora koja je obavljena prije 28 godina u Žitniću.

28. obljetnica osnutka 136. slatinske brigade 'Sjećanje na one koji od države nisu tražili ništa, a za nju i svoj narod dali su sebe'

"Od 124 razmijenjena hrvatska  zatočenik iz kninskih logora većina ih je bila s područja Splitsko-dalmatinske županije te stoga u spomen na taj  događaj obilježavamo Dan logoraša naše županije", rekao je predsjednik Splitsko-dalmatinske županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić.

Ova razmjena hrvatskih zatočenika obavljena je u Žitniću 2. studenog 1991, ali, kako je objasnio  Turudić, pošto je to blagdan  Dušnog dana obilježavanje godišnjice u Splitsko-dalmatinskoj županiji tradicionalno se organizira nekoliko dan kasnije.

" U kninskom logorima je likvidirano više desetaka hrvatskih zatočenika ali još uvijek ne znamo gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci," kazao je Turudić.

POLOŽILI CVIJEĆE I SVIJEĆE Misa i komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima na Trokut-Novskoj

Po njegovim riječima, diljem Hrvatske je više od 900 likvidiranih branitelja za koje se traže posmrtni ostaci, a većinom su bili zarobljeni i pripadaju logoraškoj populaciji.

"Pozivam i prozivam sve institucije koje se bave tematikom nestalih hrvatskih branitelja  i logoraša da ne stvaraju bezlični alibi u nečinjenju svega onoga što je potrebno učiniti a za što su zadužene i plaćene," istaknuo je  Turudić.

Pozvao je "Srbe koji imaju saznanja o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima  da prekinu zavjet šutnje i progovore  gdje se nalaze posmrtni ostaci".

Autor izložbe Marijan Čipčić Otvorena izložba "Splitski gradonačelnici (1882.- 1918.) život i uspomene"

Napomenuo je i kako je više od 30.000  hrvatskih zatočenika koji su prošli kroz različite srpske logore.