Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
"Proizvodi hrvatskog seljaka"

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva jamče za podrijetlo svojih proizvoda

Foto: Maja Muškić
Predstavnicima OPG-ova cerifikate je uručio gradonačelnik Marin Mandarić, dok je posebno priznanje za 45 godina na Gradskoj tržnici dobila Katica Majdiš

– Zašto volimo tržnicu? Tržnica je mjesto na kojemu se od davnina potražuje i trži domaći proizvod, mjesto brojnih susreta i ugodnog druženja. To je svojevrsna, kako bi se modernim jezikom kazalo, društvena mreža. Na tržnici se uvijek čuje i doživi nešto zanimljivo – tim je riječima moderator Danijel Geošić započeo dodjelu 53 certifikata "Proizvodi hrvatskog seljaka".

EMISIJA "KUHINJA BABE EVE" Špičekovi recepti s čepinskim kupusom

Natkrivanje tržnice

Predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava cerifikate je uručio gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, a svečanosti su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam te predsjednica provedbenog Povjerenstva za dodjelu certifikata Sanja Rogoz-Šola, direktor Univerzala Stjepan Ripić te predstavnice Osječko-baranjske županije.

Gradonačelnik Mandarić zahvalio je poljoprivrednim proizvođačima što su ustrajni u domaćoj proizvodnji hrane.

– Ostanite na tom putu. U godinama koje su pred nama imat ćete potporu Grada Đakova u tome –poručio je kratko Mandarić, koji je najavio i projekt natkrivanja Gradske tržnice.

GAREŠNICA Uređena zgrada kina daje novu vizuru središtu grada

Svaka je godina, istaknuto je, prilika za posebna priznanja veteranima Gradske tržnice, onima koji su ondje od samih početaka i prepoznatljiva su njezina lica. Bez njih ne prođe ni jedan tržni dan. Tako je i ove godine dodijeljena posebna nagrada Đakovčanki Katici Majdiš koja je samostalno na tržnici od sredine 1970-ih godina, a i od ranije, kada je dolazila s majkom još kao malena djevojčica. Na tržnici je ova žena sa svojim trajnicama, ljetnicama, presadnicama i rezanim cvijećem već najmanje 45 godina.

Posebno priznanje za četiri i pol desetljeća na Gradskoj tržnici Katici Majdiš uručio je gradonačelnik Marin Mandarić. Univerzal je odlučio u znak zahvalnosti Katicu obradovati besplatnim korištenjem tržnog mjesta u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine. Tu su joj nagradu, uz prigodno cvijeće, uručili Univerzalov direktor Stjepan Ripić i rukovoditeljica PJ Tržnica i sajmište i predstavnica Udruge hrvatskih tržnica Ivanka Vargić.

Provjera izvornosti

Dodjeli certifikata prethodila je provjera uvjeta i izvornosti uzgojnih kultura voća, povrća, cvijeća i ostalih namirnica. Ovom krovnom projektu Udruge hrvatskih tržnica Univerzal se kao njezin član pridružio 2015., pa je ovo već sedma godina u kojoj se posebno ističe važnost obiteljskih gospodarstava koja jamče za podrijetlo svojih proizvoda.

PROJEKT ČAZMA NATURA Otvorena Zelena tržnica – paviljon, dječje igralište i park

Prošle godine ih je s priznatim statusom domaćeg proizvođača na đakovačkoj tržnici bilo 50, a ove godine 53, među kojima su četiri nova nositelja.