Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
PROJEKT ČAZMA NATURA

Otvorena Zelena tržnica – paviljon, dječje igralište i park

Foto: Grad Čazma
Autohtone biljke iz prirode stvaraju poseban ugođaj u gradu

U sklopu europskog projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna, uređen je informacijsko-prodajni centar nazvan Zelena tržnica.

rješenje za dovršetak brze ceste Ulica put žrtvama u Lugu napokon će biti proširena, a most obnovljen

Riječ je o rekonstrukciji područja u Ulici kralja Tomislava 3. Sve cjeline projekta Čazma Natura tematski su povezane pa je tako i uređenje ovog prostora inspirirano prirodom i biološkom raznolikošću.

Ono uključuje dodatno parkiralište, koje će biti u službi novog interpretacijskog centra, prostor za privremene štandove za vrijeme praznika ili posebnih priredbi, manji trg i zeleni park te informacijski i prodajni paviljon, uz motiv vode i hortikulturno uređenje. Dizajn proizlazi iz postojećih prostornih obilježja.

Izgled zgrade i vanjskog uređenja inspiriran je elementima iz prirode, a dizajn je takav da se interpretiraju značajke zaštićenog krajolika, biljnog i životinjskog svijeta prostora grada Čazme. To je otvoreni zeleni prostor s paviljonom, parkiralištima i pješačkom vezom. Paviljon je osmišljen za trajne trgovačke aktivnosti. Otvoreni prostor namijenjen je povremenim trgovačkim aktivnostima, informiranju i obrazovanju, a služi i kao veza između postojećih programa. Tu je i dječje igralište.

INVESTICIJA VRIJEDNA 1,7 MILIJUNA KUNA Stiglo je pet novih vozila za sanitetski prijevoz

Za pristup i parkiralište koristi se postojeća prometna infrastruktura. Zelena tržnica napravljena je od različitih vrsta šumskog drveća i služi povremenoj prodaji. Park i dječje igralište osmišljeni su kao prirodni ambijent šume, s ptičjim gnijezdima. Hortikulturno uređenje dopunjuje cijelu priču, a autohtone biljke stvaraju poseban ugođaj u gradu.