Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
STRATEŠKI PROJEKT

Obnavlja se magistralni vodovod Delovi – Bjelovar, investicija od 16,5 milijuna eura

Dario Hrebak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Na više od 500 čestica bilo je potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose, a sama ocjena o procjeni utjecaja zahvata na okoliš se čekala godinu dana, rekao je Hrebak, naglasivši da projekt ne obuhvaća samo magistralni cjevovod nego i dodatne ulice

Tvrtka Vodne usluge nositelj je obnove 22 kilometra dugog magistralnog vodovoda Delovi-Bjelovar vrijednog 16,5 milijuna eura, koji će se najvećim dijelom financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je važnost tog projekta.

Na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak gradonačelnik Hrebak rekao je da cijeli Grad Bjelovar koristi bunare koji se nalaze u Delovima, a magistralni vodovod star je 70-ak godina.

„Ovo je jedan o strateških projekata iako građanima vjerojatno ne zvuči zanimljivo. No, kad vidimo koliko pucaju cijevi po Zagrebu, jasno je koliko je važno da na čitavoj dionici postavimo nove cijevi. Usto, obnova će puno značiti s obzirom na to da su trenutačni gubici prijenosa vode do Bjelovara veći od 50 posto radi njegove dotrajalosti”, izjavio je Hrebak.

Dodao je kako se projekt pripremao posljednjih nekoliko godina, a 80 posto troškova investicije namirit će se putem NPOO-a.

Na više od 500 čestica bilo je potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose, a sama ocjena o procjeni utjecaja zahvata na okoliš se čekala godinu dana, rekao je Hrebak, naglasivši da projekt ne obuhvaća samo magistralni cjevovod nego i dodatne ulice.

Direktor Vodnih usluga Ivan Ivančić rekao je kako će se trenutačni gubici na dionicama koje će biti rekonstruirane, smanjiti i do 30 posto.

„Naša nefakturirana, a iscrpljena voda u 2023. godini iznosi otprilike 25 posto ukupnih količina. Procjenjujemo da dobar dio toga je vezano uz magistralni cjevovod. Pored smanjivanja gubitaka, ovim projektom povećavamo sigurnost snabdijevanja grada vodom. Naime, nama je ovo jedini vodoopskrbni dovodni cjevovod na područje grada Bjelovara, kao i općina Kapele i Rovišća kojima isporučujemo vodu”, poručio je direktor Ivančić.

Rok završetka radova je kraj 2025. godina. Sam tender već ovih dana ide na javno savjetovanje, a ako neće biti bitnih primjedbi, slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova, dodao je.

Stanovnici Križevačke ceste koja je glavna prometnica iz Zagreba mogu neometano i sigurno ići prema centru grada Na Križevačkoj cesti Nogostup duži 300 metara napravljen i prije roka Ovih je dana potpisan Ugovor o modernizaciji javne rasvjete u gradu Bjelovaru, a posao je dobila tvrtka Pametna energija Bjelovar Četiri tisuće rasvjetnih tijela: hrvatski izvođači, kooperanti i dobavljači Nova kotlovnica omogućit će etažno grijanje da se mogu posebno kontrolirati uvjeti u prizemlju, na katu i u potkrovlju VUB pohađa otprilike 800 studenata Za 36.000 eura zamijenili kotlovnicu u Veleučilištu