Izbornik
Naslovnica Gradovi Labin
Labin

Obnavljaju se osnovna škola i vrtić

Obnova škole i vrtića u Labinu
1/3
Foto: Grad Labin
Oba projekta djelomično su financirana iz europskih fondova, a cilj je riješiti visoku potrošnju energije

Grad Labin krenuo je s projektima energetske obnove dviju zgrada, Područne škole Kature – Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ Labin i Dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ Labin, a oba projekta djelomično su financirana iz europskih fondova. Projektima će se nastojati riješiti visoka potrošnja energije u zgradama javnog sektora na području Grada Labina

Radovi na obnovi zgrade Područne škole Kature – Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ već su u tijeku, a izvodi ih trgovačko društvo Maling d.o.o. iz Labina. Ukupna vrijednost projekta je 4,222.629,18 kuna, dok je 1,307.583,14 kn bespovratnih sredstava Gradu Labinu odobreno iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Povrat novca za zgradu u Betini Za obnovu društvenog doma u Betini Općini vraćeno 1,17 milijuna kuna

Naime, na većini zidova škole vidljiva su oštećenja uzrokovana kapilarnom vlagom, što rezultira otpadanjem žbuke i pojavom plijesni, vanjski zidovi nisu obloženi toplinskom izolacijom pa je i prolaz topline kroz vanjske zidove značajan. Ni toplinska izolacija poda, ali i krova ne zadovoljavaju tehnički pravilnik. Iako je vanjska stolarija djelomično zamijenjena, ona drvena (izvorna) ne odgovara zahtjevima tehničkog pravilnika u toplinskoj provodljivosti i zrakonepropusnosti pa je izmjena zraka u prostorijama veća od potrebne. 

Projekt obuhvaća sanaciju poda, sanaciju kapilarne vlage svih zidova prizemlja oštećenih kapilarnom vlagom, sanaciju fasade, sanaciju krova, zamjenu vanjske stolarije, rekonstrukciju kotlovnice sa zamjenom postojećeg kotla novim na pelete te zamjenom postojećih ogrjevnih tijela i zamjenu postojeće rasvjete novom energetski učinkovitijom.

Trenutno se izvode radovi u unutrašnjosti škole čiji se završetak planira do kraja listopada. Od početka školske godine pa do završetka unutarnjih radova učenici polaznici škole na Katurama imat će organiziranu nastavu u matičnoj školi. Nakon toga, nastavit će se radovi na vanjskom dijelu zgrade, a završetak svih radova, odnosno kompletna obnova predviđena je za sredinu prosinca.

Započeli su i radovi na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac kojom se isto nastoji riješiti visoka potrošnja energije. Vanjski zidovi nisu obloženi toplinskom izolacijom pa je prolaz topline kroz vanjske zidove značajan. Toplinska izolacija poda prema tlu ne zadovoljava tehnički pravilnik, kao ni toplinska izolacija kosih krovova, a dio vanjske stolarije također ne odgovara zahtjevima tehničkog pravilnika.

Ukupna vrijednost projekta je 3,267.820,43 kn, Europski fond za regionalni razvoj, te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurali su bespovratna sredstva u iznosu od 1,552.784,76 kn, a radove će izvoditi trgovačko društvo De Conte d.o.o. iz Labina. Projekt energetske obnove zgrade vrtića obuhvaća sanaciju fasade, sanaciju krova i zamjenu vanjske stolarije te zamjenu manjeg dijela postojeće rasvjete novom energetski učinkovitijom. Osim toga paralelno s radovima za energetsku obnovu zamijenit će se i grijaća tijela za čiju su zamjenu odobrena bespovratna sredstva u visini 50% vrijednosti iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama.

Posjet Sloveniji Nova Gorica Posjet predstavnika Labina i Raše postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda u Sloveniji