Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč 30 pregleda
vraćen stari sjaj

Obnovljena batana Baby ponovno na starom mjestu

batana Baby
Foto: Grad Poreč
Nakon što je proteklih godina bila prepuštena zubu vremena i ispadima vandala, obnovom je maloj barki vraćen stari sjaj

Drvena batana Baby, kao podsjetnik na nekadašnja minula vremena i ribarski život, nakon rekonstrukcije vraćena je u srijedu na svoje staro mjesto, na travnjak uz samu porečku Marinu, jedno od najfrekventnijih mjesta u gradu.

Na postavljanju batane prisustvovali su gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić, predsjednik MO Joakim Rakovac Kristijan Žužić, direktor Usluge Poreč Milan Laković te obitelj Danka Poropata koji je prije šest godina darovao gradu svoju batanu i obitelj Branislava Mirkovića iz Nove Vasi, koji ju je i volonterski obnovio.

- Vremešnu brodicu i tradicijsku barku, kakve su nekad dominirale u lučicama Sjevernog Jadrana, Poreč je dobio na dar kao dio kulturne i povijesne baštine od svoga sugrađanina, a svi mi imamo obvezu da našu batanu Baby očuvamo te je takvu predamo novim generacijama, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić, zahvalivši se na donaciji obitelji Poropat, ali i Branislavu Mirkoviću koji je uložio veliki trud i rad u obnovu batane.

Foto: Grad Poreč

Komunalno poduzeće Usluga Poreč d.o.o. odradilo je postupak revitalizacije dotrajale batane kojoj je prijetila opasnost od nestajanja, a pri čemu se vodilo računa da se sačuva njezina autentičnost. Nakon što je proteklih godina bila prepuštena zubu vremena i ispadima vandala, tom je obnovom maloj barki vraćen stari sjaj.

- Prilikom obnove i uređenja batane, a s obzirom na loše stanje u kojem je zatečena, kompletna bočna oplata i sva rebra su se morala zamijeniti novim), ali veliki dio konstrukcije ostao je u originalu - rekao je Mirković.

Usluga Poreč d.o.o., osim što je financirala obnovu, u svoj će budući financijski plan i program uvrstiti i održavanje posljednje batane u gradu, kako se ne bi ponovilo da ista ponovno bude devastirana i zaboravljena kažu iz gradske uprave.