Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Grad donio niz mjera za rasterećenje Pila od prometnih gužvi

Od 2020. obavezna rezervacija za parkiranje turističkih autobusa

Foto: Grad Dubrovnik
CILJ NOVIH MJERA je smanjenje prometnih gužvi na Pilama. Gradonačelnik Mato Franković rekao je da se također uvodi i prijevoz shuttle busovima s kruzera

Prostor Pila i Brsalja, na samom ulazu u povijesnu jezgru Dubrovnika, pod stalnim je opterećenjem zbog velikog broja turista te velikog broja taksi automobila, kombija i turističkih autobusa. Zbog toga gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem, kontinuirano radi na rješenjima za smanjenje gužvi.

čak osam sa Straduna Iz povijesne jezgre Dubrovnika uklonjena 23 bankomata

Neke od kratkoročnih mjera već su poduzete i daju rezultate, no od iduće godine na snagu stupaju nove, sveobuhvatnije mjere, koje bi trebale značajno utjecati na smanjenje gužve i rasterećenje prometnica.

Prijevoz putnika s kruzera

Tako s prvim danom 2020. godine postaje obvezno unaprijed rezervirati i platiti mjesto za zaustavljanje turističkih autobusa na Pilama, u točno utvrđenom vremenskom razdoblju. U tu je svrhu Grad Dubrovnik pokrenuo novu e-uslugu na službenoj internetskoj stranici gradske uprave –

internetsku trgovinu za kupnju online vaučera za zaustavljanje u zoni posebnog prometnog režima.

Riječ je o još jednoj u nizu Smart City mjera koje je gradska uprava donijela u cilju bolje koordinacije i upravljanja prometom u kontaktnoj zoni stare gradske jezgre, koja je najviše opterećena za vrijeme gužvi.

Ovom uslugom, koja je već u primjeni i to do kraja godine opcionalno, a po novoj godini obvezno, turističke agencije i vlasnici vozila moći će kupiti online vaučere prema raspoloživim vremenskim razdobljima, čime će se uvelike ubrzati proces na terenu u zoni posebnog režima. Za vaučere kupljene na internetu, djelatnici neće morati izrađivati račun i obavljati naplatu vozačima autobusa i turističkim vodičima.

Nekadašnji povijesni vrt dobit će reprezentativni izgled Oko stabla platane na Brsaljama nova oaza za odmor

Time će se smanjiti gužve i ravnomjerno rasporediti opterećenje na gradskim ulazima te postići održivo upravljanje prometom. Ova usluga uvelike će olakšati i organizaciju aranžmana agencijama, jer će odmah dobiti račun za plaćenu naknadu za zaustavljanje, dok se proces naplate potraživanja znatno skraćuje.

– Dogodine uvodimo i prijevoz putnika s kruzera iz Luke Gruž do Pila shuttle busovima javnog gradskog prijevoznika Libertas, tzv. harmonika autobusima, kapaciteta od oko 150 mjesta. Oni se mogu kretati i posebnim rutama te tako manje opterećivati cestovnu infrastrukturu. A kada je riječ o taksi vozilima, ozbiljno razmišljamo u uvođenju ograničenja njihova kretanja u kontaktnoj zoni povijesne jezgre na način da će tom dionicom moći prometovati samo električna taksi vozila – najavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković neke od mjera s ciljem smanjenja gužve na prometnicama, a osobito oko stare gradske jezgre.

radovi u dubrovniku Počela izgradnja novog parkirališta s kružnim tokom u Mokošici

Inicijativa prema Vladi

Naime, u cilju smanjenja taksi vozila na skučenim dubrovačkim prometnicama, kojih je prije donošenja zakona koji je liberalizirao ovo tržište bilo 250, a danas ih je oko 4000, gradonačelnik Franković, zajedno sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom pokrenuo je inicijativu prema Vladi i Saboru da se prilikom planiranih izmjena ovog Zakona uvede i mogućnost da gradovi pod UNESCO-ovom zaštitom sami reguliraju broj taksi vozila na svojim prometnicama.

Lazareti se svojom namjenom uklapaju u viziju održivog upravljanja destinacijom Novi kulturni centar Dubrovnika Lazareti, obnovoljeni novcem EU, zasjali u punom sjaju Inicijativa gradonačelnika Split i Dubrovnik od Vlade traže da sami određuju broj taksi dozvola