Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Novi kulturni centar Dubrovnika

Lazareti, obnovoljeni novcem EU, zasjali u punom sjaju

Lazareti se svojom namjenom uklapaju u viziju održivog upravljanja destinacijom
1/10
Foto: Grad Dubrovnik
Projekt “Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika” vrijedan je 33,8 milijuna kuna, od čega je čak 25,9 milijuna kuna osigurano iz bespovratnih sredstava Europske unije kroz Europski fond za regionalni razvoj

U sklopu završne konferencije projekta “Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika” svečano je otvoren obnovljeni povijesni kompleks Lazareti, a ovom važnom događaju u godini velikih kulturnih i baštinskih dubrovačkih obljetnica nisu odoljeli premijer Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koji su svojim dolaskom uveličali svečano otvaranje.

U gradu podno Srđa otvorena trgovina “Vrhunsko vukovarsko” Vukovarski proizvodi u Dubrovniku na dohvat ruke turistima iz cijelog svijeta

Projekt vrijedan 33,8 mil. kn

Projekt “Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika” vrijedan je 33,8 milijuna kuna, od čega je čak 25,9 milijuna kuna osigurano iz bespovratnih sredstava Europske unije kroz Europski fond za regionalni razvoj. Na obnovu tri prethodno neobnovljene lađe utrošena je 21,078 941 kuna, dok su ostala sredstva namijenjena opremanju do sada već obnovljenih sedam lađa kao i razvijanju i osmišljavanju kulturnih programa i sadržaja.

– Otvaranje Lazareta naizgled je mali korak za naš grad, ali je iznimno bitan i pun simbolike. Upravo je 2019. godina kulture, kada obilježavamo brojne obljetnice i konačno možemo reći – Lazareti su gotovi. Znamo kako treba skrbiti o našoj povijesnoj baštini, na raspolaganju su nam europska sredstva i upravo smo pokazali da ih znamo koristiti, da znamo gospodariti novcem EU i ulagati ga u ono što je važno, a to je briga o našoj baštini. Na nama je da nastavimo dalje – poručio je gradonačelnik Mato Franković na otvorenju Lazareta.

modernizacija Grad Dubrovnik bolnici donirao 2,1 milijuna kuna za novi informatički sustav

Imali još deset partnera

Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika, glavnog partnera na projektu, naglasila je kako je ovo prvi projekt nositelja Grada Dubrovnika u kojem su sredstva iz europskih fondova uložena u obnovu kulturne baštine i davanje nove funkcije i namjene, odnosno života baštini, a na dobrobit lokalne zajednice.

Kao budući kulturni centar Dubrovnika Lazareti se svojom namjenom posve uklapaju u viziju održivog upravljanja destinacijom. Kroz valorizaciju objekata kulturne baštine te proširenje kulturno-turističkih sadržaja očekivano će dati veliki doprinos održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, uvjereni su u Gradu Dubrovniku.

U projektu je sudjelovalo još deset partnera – Zavod za obnovu Dubrovnika, DURA, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Folklorni ansambl Linđo, ART radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Udruga DEŠA, Socijalno poduzeće DEŠA i udruge Dart te Art Sebastian Design.

Građanima osigurana čista pitka voda čitavu godinu Uz otvorenje pročistača najavljena i gradnja Aglomeracije Dubrovnik od 680 milijuna kn

Najbolje organizirana karantena na Mediteranu     

Kompleks Lazareta smješten tik uz gradske zidine na Pločama, istočnom ulazu u povijesnu jezgru, u prošlosti je služio kao karantena (franc. quarantaine: četrdesetak dana), međunarodna protuzarazna mjera kojom se odvajaju i nadziru ljudi, roba i transportna sredstva (brodovi) za koje se sumnja da dolaze iz zaraženih krajeva.

U Dubrovniku je još 1377. godine Veliko vijeće izdalo odredbu prema kojoj su pridošlice iz kužnih područja imale provesti mjesec dana na određenim nadziranim lokacijama prije no što im se dopusti ući u grad. 

Iako je u Dubrovniku kroz povijest postojalo više karantena, upravo su Lazareti (čija je izgradnja završena 1647. godine) bili najveći trgovački tranzitni centar na Jadranu i jedno od najbolje organiziranih karantena na Mediteranu tijekom 17. stoljeća. 

dubrovnik U staroj gradskoj luci svečano je otvorena ribarnica

Dosad iz EU osigurano više od 80 milijuna kuna  

Projekt “Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika” prvi je kapitalni projekt u Gradu Dubrovniku financiran europskim novcem, a od njegova ugovaranja u srpnju 2017. godine gradska uprava je putem novoosnovanog Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju iz raspoloživih fondova Europske unije za različite projekte i mjere osigurala već više od 80 milijuna kuna.     

Gradonačelnik Dubrovnika: 'Novi zakon ili će taksi službu obavljati samo električni automobili'