Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
OŠ "Ivana Perkovca" među prvih 10% škola u Hrvatskoj u kojima se provodi digitalizacija

Od digitalne početnice do tehnološki napredne škole

1/3
Foto: Općina Brdovec
Ravnateljica napominje kako je naglasak u projektu bio na STEM području te su nastavnici tih predmeta bili glavni nositelji projekta koji su, osim osnovnih, prošli i dodatne edukacije

Osnovna škola Ivana Perkovca iz Šenkovca jedna je od tri osnovne škole na području općine Brdovec koja se javila na javni poziv CARNet-a za uključivanje u pilot projekt e-Škole objavljen u prosincu 2014. godine, a na koji su pristigle prijave ukupno 755 škola od kojih je za digitalizaciju odabrano njih 150, a OŠ Ivana Perkovca na koncu je bila u prvih 20 koje su započele s projektom.

Lagana i brza komunikacija

– Izuzetno smo ponosni što se naša škola našla u onih 10 posto škola u Hrvatskoj u kojima se provodio ovaj projekt, tim više što je UNESCO proglasio CARNET-ov pilot projekt jednim od 12 najboljih projekata u svijetu u području primjene informacijske i komunikacijske tehnologije u obrazovanju za 2017. godinu u konkurenciji od 143 prijavljena projekta iz 79 zemalja – kazuje ravnateljica škole Vesna Javor.

Foto: Općina Brdovec

Cilj provedbe projekta je, jednostavno rečeno, uvesti i primijeniti moderne tehnologije za komunikaciju svih subjekata uključenih u školski sustav – od roditelja, nastavnika, učenika, ravnatelja pa sve do tehničkog osoblja.

Ravnateljica kaže kako je posebno ponosna jer su oni, kao mala škola na periferiji, nakon vanjske evaluacije, u skali rangiranja digitalne zrelosti škole s razine digitalne početnice, na početku projekta, došli do digitalno napredne škole, po završetku projekta. Oni sada mogu jasno prepoznati koje prednosti donosi moderna tehnologija, da je nastavnici koriste u svrhu predavanja i obrazovnih procesa te da je moguće pristupati multimedijskim, nastavnim i poslovnim sadržajima iz gotovo svake prostorije unutar škole.

Općina Brdovec Projekt Ride & Bike Vožnja bicikla i konjičko jahanje ključni turistički projekti Brdovca

U sklopu projekta škola je opremljena i bežičnom i žičanom internetskom vezom, napravljene su interaktivna i prezentacijska učionica koje su opremljene suvremenom tehnologijom (PC računala, tableti, projektori, zaslon osjetljivi na dodir i slično), svi učitelji škole dobili su tablete za rad, a učitelji iz skupine STEM predmeta (učitelji znanstvenih i tehnoloških predmeta) dobili su najmodernija hibridna računala kao i administrativno i stručno osoblje.

Ravnateljica napominje kako je naglasak u projektu bio na STEM području te su nastavnici tih predmeta bili glavni nositelji projekta koji su, osim osnovnih, prošli i dodatne edukacije. Nastavnica OŠ Ivana Perkovca Marina Jurić koja je također i članica tima za provođenje projekta osmislila je oglasnu ploču škole u online alatu Padlet koja je bila posebno zapažena prilikom vanjske evaluacije uz napomenu da je to inovacija značajna na razini cijele RH.

Općina Brdovec Proslava 25. godina Općine Proslavili uz utakmicu, gulaš i nagradu za najljepše mjesto

Za same učenike škole ovaj projekt donio je dosta promjena jer se više koriste informacijske tehnologije u nastavnim procesima, a puni efekt pokazat će se nakon nekoliko godina provedbe.

Nisu imali pristup internetu

– Primjerice, naši učenici osmog razreda dvije godine zaredom sudjelovali su zahvaljujući dobivenoj opremi u projektu “konferencija iz Vukovara” što je oduševilo njih, nastavnike, ali i nas kao osoblje. Prije provedbe projekta ovo nam je bilo nezamislivo jer nismo imali ni pristup internetu iz svih učionica – napominje tajnica škole.

Za kraj ravnateljica naglašava činjenicu kako osim dobre volje i angažmana djelatnika škola nije imala financijskih ulaganja jer je projekt financiran iz sredstava EU u iznosu od 85 posto ukupne vrijednosti projekta.

Općina Brdovec Pronatalitetni program u Općini Brdovec Područna škola u Laduču nakon obnove postaje škola i vrtić istodobno