Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Pronatalitetni program u Općini Brdovec

Područna škola u Laduču nakon obnove postaje škola i vrtić istodobno

Općina Brdovec
Foto: Općina Brdovec
U Općini Brdovec nadaju se da će gradnja vrtića potaknuti roditelje da djecu upišu i u razrednu nastavu u Laduč i da tako opstane ova ustanova

Broj djece u općini Brdovec raste iz godine u godinu zahvaljujući stimulaciji mladih roditelja koja je prisutna već neko vrijeme, a čemu u prilog ide i sve veći broj zahtjeva za financijsku potporu za novorođenčad.

Zaprešić ulaže u djecu i mlade te u njihovo obrazovanje Gradska uprava puno ulaže u poboljšanje uvjeta odgoja i obrazovanja Zaprešić - grad mladih, ali i najobrazovanijih u Zagrebačkoj županiji

Stari učenički objekt

– Izuzetno sam ponosan kao načelnik jedne od najvećih općina što mogu reći da u Brdovcu natalitet raste i suprotno trendu u našoj zemlji. Prošle smo godine imali povećanje broja rođene djece, a temeljem podnesenih zahtjeva za potporu za novorođenčad ove se godine nadamo da ćemo tu brojku i premašiti. Prema podacima i u ovoj godini imamo porast broja rođenih što samo govori o tome da smo jedna od općina poželjnih za život mladim obiteljima. Sukladno povećanju broja djece, a posebice one vrtićke, iskazala se potreba za izgradnjom novog vrtića na našem području - kaže načelnik Brdovca Alen Prelec. Idealnom lokacijom za novi vrtić pokazala se Područna škola Laduč koja je do sada bila isključivo za školske namjene. Općina je odlučila revitalizirati ovu školu tako da je proširi, preuredi i otvori nove vrtićke kapacitete u njenom jednom dijelu, a u drugom će i dalje biti prostor, doduše potpuno uređen, za potrebe škole. Početkom ljeta krenula je obnova jednog od najstarijih učeničkih objekata na širem području. Škola je godinama dobivala današnji oblik, a 1995. godine izgrađeno je i veliko nogometno igralište gdje se i danas, za toplih dana, održava tjelesni odgoj.

– Škola u Laduču zaslužila je obnovu i novu namjenu. Objekt škole bio je prilično derutan i vapio je za obnovom. Potreba za novim vrtićem pojavila se i zbog velikog broja neupisane djece u postojeće vrtićke kapacitete pa smo u suradnji s Osnovnom školom Ivane Brlić – Mažuranić, pod čijim je upravljanjem objekt područne škole, odnosno Zagrebačkom županijom kao osnivačem te Općinskim vijećem i stručnim službama odlučili da je najbolje da se upravo ovaj objekt prenamijeni u vrtić u jednom svom dijelu. Naime, postojeća škola neće se zatvoriti, već će dio ostati na korištenje učenicima od prvog do četvrtog razreda, a jedan dio, uz dogradnju, bit će u funkciji vrtića - govori Prelec.

Želimo da škola opstane

Tako će se vrtićki kapacitet na području općine Brdovec povećati za otprilike četrdesetak mjesta čime će se zadovoljiti trenutačne potrebe.

U općini Brdovec nadaju se da će izgradnja novog vrtića potaknuti roditelje da djecu upišu i u razrednu nastavu u Laduč i da tako opstane ova ustanova.

– U Područnoj školi u Laduču problematičan je bio vrlo mali broj djece koji ju je pohađao. Riječ je o svega nekoliko učenika od prvog do četvrtog razreda. Povećanjem vrtićkih kapaciteta i izgradnjom novog objekta cilj je zadržati vrtićku djecu u ovoj školi da nastave svoje školovanje upravo ovdje. Tako možemo biti sigurni da će škola opstati, ali i važnije, da će se demografska stimulacija moći nastaviti – smatra Prelec.

Centar za mladež Zaprešić Centar za mladež Zahvaljujući njima Zaprešić je postao grad za volontere