Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
DOMOVINSKI RAT

Odana počast Matiji Repincu, prvoj civilnoj žrtvi s našičkog područja

Odana počast Matiji Repincu prvoj civilnoj žrtvi s našičkog područja
1/3
Foto: Našice

Izaslanstvo Grada Našica polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odalo je počast Matiji Repincu, prvoj civilnoj žrtvi Domovinskog rata s našičkog područja. Uz gradonačelnika Grada Našica Krešimira Kašubu i voditeljicu Odsjeka za društvene djelatnosti i socijalnu skrb Danijelu Buljan odavanju počasti prisustvovali su i Matijini roditelji Zvonko i Marica, rodbina i prijatelji. Matija je smrtno stradao 28. rujna 1991. godine, sa samo sedam godina, u dvorištu obiteljske kuće u Našicama nakon slučajnog aktiviranja rasprskavajuće mine usmjerenog djelovanja. 

– Posebno je tužna ova obljetnica za roditelje, rodbinu i prijatelje pokojnog Matije koji je postao žrtva Domovinskog rata sa samo 7 godina. Njegov život ugasio se u vremenu kad je tek počeo živjeti. Odavanjem počast na ovaj način odajemo počast svim civilnim žrtvama kojih je bilo uistinu mnogo u ratu za našu Domovinu, a koje se nisu trebale dogoditi. Nažalost u ratu za Republiku Hrvatsku na hrvatskoj je strani ubijeno više civila nego vojnika, jer su ciljevi topništva bili usmjereni na civilne, a ne na vojne ciljeve – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Dani slavonske šume Našice Izložba, nastupi i vježbe na Danima slavonske šume Posjetitelji su mogli uživati u eno i gastro ponudi srednjovjekovnih jela te u programu oživljene povijesti kroz prikaz tadašnjeg života, viteških turnira, radionica streličarstva i mačevanja, tradicionalnih obrta Našička viteška priča Viteška priča ili kako su templari ostavili jedinu očuvanu crkvu 𝒌𝒐𝒏𝒇𝒆𝒓𝒆𝒏𝒄𝒊𝒋a “𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒔𝒌𝒂 𝒖𝒍𝒐𝒈𝒂 𝒖 𝒔𝒑𝒐𝒓𝒕𝒖“ EUROPSKI PARLAMENT Našički gradonačelnik Krešimir Kašuba sudjelovao na konferenciji 'Europska uloga u sportu'