Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Potpisan kolektivni ugovor između Grada i sindikalista

Odgajateljima u vrtićima u 2019. plaća veća 400 kuna

1/3
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Velika Gorica izdvaja 68 milijuna kuna za predškolsko obrazovanje. U vrtićima je gotovo 500 djelatnika – rekao je gradonačelnik Barišić

Djelatnicima u vrtićima od početka sljedeće godine kreće povećanje plaća. To će, dakako, značiti i zadovoljnije djelatnike u boljem sustavu predškolstva s kojima se već sada Grad Velika Gorica može pohvaliti.

Tako se kao prvi korak u bolju budućnost potpisao kolektivni ugovor između Grada i sindikata djelatnika zaposlenih u predškolskom odgoju.

U Vukovinskom polju Nazire se novi izgled Poduzetničke zone

Tradicija se prenosi i na mlađe

– Ovim se činom zaokružila cjelina ulaganja u predškolsko obrazovanje gdje trenutačno izdvajamo 68 milijuna kuna. Taj je iznos prije osam godina bio pedeset milijuna kuna, a danas je osamnaest milijuna kuna veći. Kada je riječ o djelatnicima, njih je gotovo petsto u vrtićima i nama je bitno da imaju dobre radne uvjete. Bitno je da roditelji i djeca imaju dobre odgojitelje i da na taj način ulažemo u naše društvo – na potpisivanju je rekao gradonačelnik Dražen Barišić.

Foto: Grad Velika Gorica
I dok je proteklih godina u fokusu bila gradnja novih vrtića kako bi se osigurali bolji radni uvjeti i mjesto za svu djecu, strpljivi odgojitelji i drugi djelatnici vrtića sada su došli na red.

– Nijedan grad u Hrvatskoj ne ulaže četrdeset posto svoga proračuna u obrazovanje kao Gorica, a naš je proračun peti po veličini u državi. Smanjili smo roditeljsku uplatu, riješili pitanje upisa svakoga djeteta u vrtić, uveli elektroničke upise, u svakom vrtiću imamo kompletan stručni tim za djecu s poteškoćama u razvoju – rekao je Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika.

darovateljima krvi velike gorice uručene zahvalnice i priznanja Uz malo odricanja do spašavanja života

Potpisivanju ugovora prethodili su višegodišnji pregovori. Naime, nakon što je 2014. godine izjednačena bruto osnovica svih proračunskih korisnika, cilj pregovora bio je ujednačavanje koeficijenata zaposlenih u dječjim vrtićima s koeficijentima zaposlenih u gradskoj upravi.

Povećanje od 6,8 do 13,6%

– Za pojedina radna mjesta povećali smo iznos iznad njihovih koeficijenata, nekima se, pak, približili, a u odgojno-obrazovnoj strukturi ostao je prostor za napredak. Povećanje će se na računima primijetiti od 1. siječnja iduće godine i ono se kreće od 6,8 do 13,6 posto, ovisno o radnom mjestu – rekla je Božica Žilić ispred sindikalista.

Dodala je Žilić, k tomu, da se treba raditi i na povećanju plaća djelatnicima s višom i visokom stručnom spremom, kao i na tome da ne treba zanemariti ni poboljšanje kada je riječ o radnim uvjetima, odnosno o boljoj opremljenosti velikogoričkih vrtića. Koliko će u praksi biti povećanje plaće, na primjeru odgojitelja s višom stručnom spremom objasnila je Suzana Rajković, sindikalna povjerenica u vrtiću Ciciban.

2. Vojkovi dani vojkovi dani u turopolju Već 22. godinu prisjećaju se svog najrevnijeg čuvara baštine

– Konkretno, odgojiteljima će se povećati plaća za oko 400 kuna – rekla je Rajković dodavši da je plaća odgojitelja s 18 godina radnoga staža i višom stručnom spremom danas oko 5300 kuna, dakle i dalje niža od prosječne hrvatske plaće.