Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
vojkovi dani u turopolju

Već 22. godinu prisjećaju se svog najrevnijeg čuvara baštine

2. Vojkovi dani
1/2
Foto: Grad Velika Gorica
Sjećanje na Lomničanina Vojka Miklaušića ne blijedi iako je prošlo mnogo godina od njegove smrti, a to je pokazala još jedna manifestacija Vojkovi dani

Donja Lomnica postala je središte brojnim kulturno-umjetničkim društvima koja su se okupila na manifestaciji Vojkovi dani. Dvadeset drugi po redu, Vojkovi dani i ove su godine odali počast najrevnijim čuvarima turopoljske baštine.

U bogatom programu sudjelovali su KUD Obreška, KUD Sumartin iz Mađarske, pjevačko društvo Rosica i klapa Ravnica iz Slovačke, mješoviti zbor Kučani, kao i sve sekcije KUD-a Nova zora.

potpuna rekonstrukcija Nakon dvije godine u promet puštena Ulica kneza Porina

Tradicija se prenosi i na mlađe

Folkloraši su nastupili pred punim društvenim domom, a među uzvanicima su se našli i dogradonačelnik Krešimir Ačkar u ime Grada, Vesna Župetić iz gradskog Odjela za kulturu, Vladimir Štarkelj, predsjednik Zajednice KUU Gorica i brojni drugi gosti. Inače, Vojko Miklaušić rođen je 1916. godine na Dugom otoku, a kao šestogodišnjak dolazi s obitelji 1922. godine u Donju Lomnicu.

Njegove sposobnosti došle su vrlo rano do izražaja. Već je u trećem razredu pučke škole samostalno svirao na harmoniju, a kao sedamnaestogodišnjak postaje orguljašem u mjesnoj crkvi Sveta tri kralja.

– Svake godine smo tu i, osim što se dobro zabavimo, mislim da je još poučnije to što na mlade prenosimo tradiciju, a i učimo ih o značaju Vojka Miklaušića – rekla je jedna od posjetiteljica manifestacije.

Miklaušić je kao mladić usvojio lomničku i turopoljsku etnokulturu i povijesnu baštinu kao iskonski svoju i tu počinje njegov duhovni zanos. 1935. godine obnovio je mješovito pjevačko društvo Nova zora, obilazio starije mještane i zapisivao običaje kao što su dolženica, Jurjevo, Božić, Uskrs, Martinje, molitve, litanije, narodne šale, zagonetke, dječje igre, narodne i duhovne pjesme.

Gradnja spomen doma 153. brigade Velika Gorica Projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna Muzej 153. brigade: 'Radimo sve kako se Domovinski rat nikad ne bi zaboravio'

Značaj koji je ostavio Lomnici

Zahvaljujući Vojku, Lomnica ima veliku etnografsku i etnoglazbenu zapisanu baštinu. Kao fotoamater, Vojko je svojim fotoaparatom ovjekovječio jednu arhaičnu Lomnicu, koje se sjećaju samo još vrlo stari mještani.

Kao zborovođa Vojko je imao vrlo mnogo uspjeha s Novom zorom, od nastupa na predratnom Zagrebačkom radiju, raznim pjevačkim natjecanjima, od župnih do državnih, gdje je pjevačko društvo nekoliko puta bilo i pobjednik. Najveći uspjeh bila je Turopoljska svadba u Vojkovoj koreografiji, a društvo postiže veliki uspjeh na velikoj Smotri hrvatskog folklora 1952. u Puli.

Za života Vojko nije nikada bio zaboravljen od prijatelja kao ni od samih Lomničana. Svi su ga rado posjećivali, a umro je relativno mlad 1963. godine u Donjoj Lomnici koju je tako volio i kojoj je posvetio veliki dio svoga slobodnoga vremena.

Lomničani već više od dva desetljeća pokazuju da su toga itekako svjesni zbog čega je manifestacija Vojkovi dani svake godine sve posjećenija i posjećenija.

Počele prijave Velikogoričkim umirovljenicima božićnica od 200 i 400 kuna