Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Za sve natjecatelje s područja Čazme i ove su godine osigurane novčane nagrade

Održan 47. supermaraton dužine 61 km i 350 metara - 'Od Kaptola do Kaptola'

VREMENSKI LIMIT bio je ukupno sedam sati, što znači da su svi koji su stigli u Čazmu do 15 sati zapravo bili pobjednici
1/2
Foto: D. Kirin Rezultati muškarci: 1. Jure OREHEK, Slovenija, ATD SAVINJČAN, vrijeme 4:01:28 2. Danijel PEČEK, Hrvatska, AK Kvarner / adidas Runn, 4:06:21 3. Goran MURIĆ, Hrvatska, AK Forca, 4:07:48 Rezultati žene: 1. Mirjana ŠIMEK BILIĆ, Hrvatska, vrijeme 4:29:09 2. Marina JURANIĆ, Hrvatska, 4:34:18 3. Marija VRAJIĆ, Hrvatska, 4:39:50
Osim što je najduža, od Zagreba do Čazme trči se 61 kilometar i 350 metara, ovo je ujedno najstarija cestovna utrka u Hrvatskoj s gotovo polustoljetnom tradicijom

Supermaraton dužine 61 km i 350 metara otrčan je proteklu nedjelju. Start je bio na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, a cilj u Čazmi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Pobjednik 47. izdanja supermaratona "Od Kaptola do Kaptola" u muškoj je kategoriji Slovenac Jure Orehek, koji je 61 kilometar i 350 metara dugu dionicu od Zagreba do Čazme otrčao za 4 sata, jednu minutu i 29 sekundi. Drugi je bio lanjski pobjednik Danijel Peček (4:06:22), a treći Goran Murić (4:07:48).

Među natjecateljicama najbrža je bila Zagrepčanka Marija Šimek Bilić, koja je na cilj stigla nakon 4 sata, 29 minuta i 9 sekundi. Druga je bila Marina Juranić (4:34:18), a treća Marija Vrajić (4:39:50), koja je prošle godine pobijedila.

Prepoznat događaj

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak zahvalio je na potpori koju utrka dobiva od Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, ujedno istaknuvši da je ova utrka, osim što je najduža, i najstarija cestovna utrka u Hrvatskoj.

– Zahvaljujući entuzijastima koji su započeli ovu utrku, ona ima gotovo polustoljetnu tradiciju. Također, svake godine bilježimo prijavu stotinjak maratonaca, a tako je i ove godine. Naravno, utrka nije laka i svaki maratonac koji je došao u Čazmu može se smatrati pobjednikom. Želim zahvaliti i svim maratoncima koji su sudjelovali i koji vole trčati ovaj maraton, što dokazuje da je ovaj događaj prepoznatljiv brend, kako sportski, tako i našega grada. U tom smislu Čazma je već prepoznata i po nekim turističkim atrakcijama koje želimo promovirati, što će biti slučaj i ove godine – naglasio je gradonačelnik Pirak i pozvao sve da dođu u Čazmu i uživaju u nizu događanja koja se pripremaju u sklopu maratona, ali i u turističkoj ponudi u sklopu Čazma Nature.

VREMENSKI LIMIT bio je ukupno sedam sati, što znači da su svi koji su stigli u Čazmu do 15 sati zapravo bili pobjednici
Foto: D. Kirin VREMENSKI LIMIT bio je ukupno sedam sati, što znači da su svi koji su stigli u Čazmu do 15 sati zapravo bili pobjednici

Više detalja o samoj utrci ispričala je pročelnica Čazme Elvira Babić Marković koja godinama priprema ovaj maraton i brine se da sve funkcionira besprijekorno i na visokoj razini.

– Vremenski limit bio je ukupno sedam sati, što znači da su svi koji su stigli u Čazmu do 15 sati zapravo pobjednici. Kotizacije nije bilo ni ove godine. Sudjelovalo je stotinjak natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Austrije. Novčane nagrade osigurane su za prva tri mjesta, pri čemu smo ove godine gotovo udvostručili iznose. Prvo mjesto nosi nagradu od 500 eura, drugo 400, a treće 300 eura. Zanimljivo je također da za sve natjecatelje s područja Čazme osiguravamo novčanu nagradu. Iako ih nema puno, svake nam je godine drago vidjeti da netko iz našeg grada istrči ovu utrku – istaknula je Babić Marković.

Kao i ranijih godina, i ove su godine organizatori Grad Čazma, Športska zajednica Grada Čazme i Turistička zajednica Grada Čazme pripremili bogat kulturni, zabavni i sportski program, a djeca predškolske i školske dobi održala su svoja atletska natjecanja.

Bogat program

– Program u Čazmi trajao je cijeli vikend. Već u subotu održana je poznata međunarodna izložba vina, Čazmanski vinokap. U nedjelju tijekom cijelog dana održavala su se razna događanja, a sudjelovalo je više od 250 djece od vrtićke do srednjoškolske dobi. Također, održala se i jedna posebna utrka od 7,5 kilometara koja prolazi upravo šetnicama i turističkim atrakcijama na području grada Čazme – ispričala je pročelnica Babić Marković.

storyeditor/2024-03-22/PXL_180324_111882231.jpg Investicija vrijedna 2,8 milijuna eura Osječki KBC dobio najsuvremeniji PET/CT uređaj storyeditor/2024-03-22/RAStoke64.jpg Rastoke su dobile online sustav za kupnju ulaznica i naplatu autobusa putem QR koda Slunj je među svjetskim top-destinacijama i zbog digitalnih rješenja storyeditor/2024-03-25/ZapreesicA1.jpg Svake godine nove scene kako bi prikaz bio drugačiji U Kristovoj muci prvi put i scene Isusovih dvaju čuda ozdravljenja