Izbornik
Naslovnica Gradovi Senj 49 pregleda
Mjesec hrvatske knjige

Održan program 'Zaki za odličan 5'

Senj
Foto: Senj.hr

Program je kroz zanimljivu i preglednu powerpoint prezentaciju koju je osmislila i predstavila knjižničarka Ivana Podolšak uputio učenike prvih i drugih razreda gimnazije kako na jednostavan i lak način doći do željene literature.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, a u suradnji sa Srednjom školom Pavla Rittera Vitezovića Senj, senjska knjižnica organizirala je edukativni program za srednjoškolce pod nazivom „Zaki za odličan 5“

Program je kroz zanimljivu i preglednu powerpoint prezentaciju koju je osmislila i predstavila knjižničarka Ivana Podolšak uputio učenike prvih i drugih razreda gimnazije kako na jednostavan i lak način doći do željene literature koristeći knjižnični program Zaki koji je nedavno uveden.

Predavanje je skrenulo pažnju na mogućnosti pretraživanja putem interneta što je mladima posebno privlačno. Uz one tradicionalne, naglašeno je da postoje i suvremeni načini i kanali pretraživanja i informiranja tj. internetska i facebook stranica te online katalog. Uz to, bilo je riječi i o tome kako se pravilno piše seminar te kako ispravno citirati tj. navesti literaturu koja se koristi u seminarskom radu. Također, učenici su vježbali služenje online katalogom, a dobili su i upute-sažetak svih informacija koje su slušali na predavanju da se s njima mogu poslužiti u samostalnom radu, stoji na stranicama grada Senja.

- Iako ne sumnjamo da će vas mnogim od ovih informacija poučiti ili vas je već poučila vaša profesorica hrvatskog jezika, htjeli smo vas i mi uputiti u ovu tematiku te vam na konkretnim primjerima i konkretnoj knjižnici pokazati kako se snaći, kako brzo naći knjige za seminar ručno ili online te vam pokazati da knjige, knjižnica i seminari nisu bauk. Ovim programom vam želimo olakšati pisanje radova i zadaća u srednjoj školi, a ove informacije korisne su i za vaše daljnje fakultetsko obrazovanje. U moru informacija kojima smo danas okruženi prava je vještina naći one vjerodostojne i prave, a tu vam puno može pomoći knjižnica i knjižničari, rekla je uvodno ravnateljica Knjižnice Ana Prpić Rogić.

Uz edukaciju, cilj ovoga predavanja je mlade privući u knjižnicu te im naglasiti da ona nije samo mjesto gdje mogu posuditi knjigu, već u knjižnici mogu posuditi i DVD-e, posjetiti razna događanja koja se organiziraju tijekom cijele godine, a mogu doći i učiti u prostorima studijske učionice te koristiti internet.