Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Sedam uređaja na stupu

Orlando otkriven, monitoring se nastavlja

1/7
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Projekt sanacije oštećenja povjeren je Hrvatskom restauratorskom zavodu

Drvena skela u potpunosti je uklonjena s Orlandovog stupa, a monitoring oštećenja nastavljen je uz djelomičnu vidljivost i zaštitnu ogradu. Nakon otprilike godinu dana dodatnog snimanja i bilježenja podataka, a između ostalog ispitivat će se i reagiranje na sunčevu svjetlost, donijet će se konačna odluka o modelu restauracije, priopćili su iz Grada Dubrovnika.

Čuveni spomenik Monitoring Orlandova stupa nije pokazao velike pomake u oštećenju

Dosadašnji tijek procesa monitoringa oštećenja na Orlandovom stupu i buduće planirane aktivnosti oko zaštite ove vrijedne spomeničke baštine javnosti je Hrvatski restauratorski zavod predstavio sredinom lipnja u Gradskoj vijećnici.

U narednom razdoblju ispitivanja će se nastaviti uz nadopunu mjernih uređaja – provodit će se mjerenje temperature površine, brzine vjetra i vibracija te praćenje stanja tla, kako bi se prikupili podaci u svakom godišnjem dobu jer je i utjecaj vremenskih prilika bitan čimbenik. Sedam uređaja montiranih na stupu svakih 60 minuta prate pomake.

Nova škola Opremljena kuhinja OŠ Montovjerna

Monitoring se provodi u suradnji Hrvatskoga restauratorskog zavoda (HRZ) i Laboratorija za ispitivanje konstrukcija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz financiranje Ministarstva kulture i Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, dok je projekt sanacije oštećenja povjeren HRZ-u.