Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Ukupna vrijednost projekta u Čazmi je 31.500 eura

Osiguran novac za uređenje dva igrališta u sklopu vrtića

storyeditor/2024-04-15/DAK_5565.jpg
Foto: Čazma Razliku će podmiriti Grad Čazma iz gradskog proračuna, a projekt je pripremila Javna ustanova Razvojna agencija Čazma

Gradu Čazmi odobren je projekt ulaganja u objekt dječjeg vrtića, odnosno projekt uređenja dječjeg igrališta u sklopu vrtića. Središnji državni ured za demografiju i mlade odobrio je 19.886,76 eura, a ukupna vrijednost projekta je 31.500 eura. Razliku će podmiriti Grad Čazma iz gradskog proračuna, a projekt je pripremila Javna ustanova Razvojna agencija Čazma.

U sklopu projekta uredit će se dva dječja igrališta, za mješovitu skupinu, postojeće sprave zamijenit će se novima, koje odgovaraju dobnoj skupini te tehničkim propisima i standardima. Drugo igralište koje će se urediti namijenjeno je djeci jasličke dobi, koja trenutačno koriste mobilne sprave za boravak na zraku, a ugradit će se i tenda za zaštitu od sunca i kiše. Ujedno su na sjednici 19. Gradskog vijeća Čazme izneseni zbrinjavajući podaci o predškolcima koji idu na sistematski pregled prije upisa u prvi razred. Kako je upozorila vijećnica Gordana Jančić, statistika je zabrinjavajuća.

– Iz godine u godinu raste nam broj djece s govorno-jezičnim poteškoćama. Nekada je to bilo 10 posto od populacije koja treba krenuti u školu, a sada je to 25 posto. Drugim riječima, svako četvrto dijete u Čazmi u dobi od šest godina ima govorno-jezičnu poteškoću i treba stručnu pomoć. Radim kao stručni suradnik u Osnovnoj školi Čazma i upoznata sam sa stanjem. Zašto ti postoci rastu? Više je razloga, ali sigurno je da tome pridonosi prevelika upotreba ekrana – smatra Jančić, zbog čega je nužno zapošljavanje dodatnih logopeda. Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak odlučan je odmah poduzeti korake kako bi se problem riješio.

– Razgovarat ću sa županom Markom Marušićem, s obzirom na to da je Bjelovarsko-bilogorska županija osnivač Doma zdravlja. Moram reći da sam zatečen ovakvim trendovima i da toliko naših budućih prvašića treba pomoć logopeda. U našem obnovljenom Domu zdravlja ima više nego dovoljno prostora za smještaj ordinacije logopeda – istaknuo je gradonačelnik Dinko Pirak. 

storyeditor/2024-04-12/IMG-20240408-WA0007.jpg U Osijeku će raditi oko 200 ljudi iz IT sektora Otvoren IT poslovni centar vrijedan 8,7 milijuna eura storyeditor/2024-04-11/zz_c_fo.jpg Rukovodstvo županije Mato Čičak (HDZ) novi je predsjednik Županijske skupštine storyeditor/2024-04-12/PXL_140224_110084000.jpg Od 50 do 70 € mjesečno prima 14 srednjoškolaca te od 50 do 120 € 47 studenata Općina Klis povećala učeničke i studentske stipendije za 40 posto