Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
BJELOVAR

Osigurana dodatna sredstva za ukupno 55 pomoćnika u nastavi

osigurana dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi
Foto: Bjelovar
Dodatnih 50.000 eura osigurali smo za rast plaća. Izuzetno cijenimo doprinos pomoćnika u nastavi, kaže Igor Brajdić

Putem europskog projekta Sinergijom do uspješnije zajednice za osiguranje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju osigurano je bespovratnih 236.000 eura. Udio Grada Bjelovara je 10 posto te je time osiguran rad 38 pomoćnika u nastavi za 39 učenika u bjelovarskim osnovnim školama. Dodatno, Grad Bjelovar je iz proračuna izdvojio sredstva za rad još 17 pomoćnika u nastavi za 31 učenika.

Ukupno je time osiguran rad 55 pomoćnika za 70 djece. Također, od 1. ožujka 2024. godine, Grad Bjelovar povećao je plaće pomoćnicima u nastavi za 16,50 posto.

– Dobro došli na završnu konferenciju EU projekta Sinergijom do uspješnije zajednice za osiguranje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju koja se kontinuirano provodi u Bjelovaru i osnovnim školama u nadležnosti Grada Bjelovara. Ukupno se radi o 55 pomoćnika u nastavi koji pomažu 70 učenika, od toga putem EU projekta koji je vrijedan 263.000 eura, a odnosi se na 38 pomoćnika u nastavi. Dodatno je Grad Bjelovar osigurao 17 pomoćnika u nastavi za što je izdvojio 150.000 eura. Dodatnih 50.000 eura osigurali smo za rast plaća. Izuzetno cijenimo doprinos pomoćnika u nastavi – poručuje zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Voditelj projekta je Zdravko Pavec, savjetnik za odgoj, obrazovanje i sport u Gradu Bjelovaru, a istaknuo je problem s kojim se susreću.

– Voditelj sam projekta zadnjih deset godina. Sam projekt je kruna našeg rada jer svaki projekt koji smo do sada proveli je uspješno proveden bez ijedne korekcije. Neke teškoće koje smo imali smo uvijek lako riješili tako da je ovaj projekt jedan od najuspješnijih na razini države. Možda je jedini nedostatak ovog projekta, a što se nadamo da će uskoro biti riješeno, to je da pomoćnici u nastavi dobiju stalni radni odnos te da im ne traje deset mjeseci koliko traje nastavni proces već da je tijekom cijele godine. Ministarstvo radi po tom pitanju neke korake, ali vrlo sporo. Nadamo se da će se i to uskoro riješiti. U pripremi smo prijave i novog projekta. Njihove plaće mjesečno su neto od 700 do tisuću eura i to ovisi o satnici – poručuje Zdravko Pavec. 

storyeditor/2024-06-20/bjelovar_a_komunalac_foto.jpg Kvalitetna usluga i održiv sustav gospodarenja otpadom Komunalac posluje pozitivno – riješeni dugovi i dugogodišnji spor storyeditor/2024-06-14/bbjelovar_b_fo.jpg Počinje cjelovita i energetska obnova bivšeg Doma učenika srednjih škola Srednjoškolski dom postaje studentski, radovi koštaju 4,9 milijuna eura storyeditor/2024-06-14/bbjelovar_a_zatvor_fo.jpg Grad kupio i susjednu zgradu, poklonit će je državi Nakon konstrukcijske počinje i potpuna obnova zgrade bivšeg zatvora