Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

Osijek među 280 gradova svijeta u kojima je proslavljena krunidba

1/6
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Kralj Charles bio je 2016. u našem gradu, a za Osijek ga vežu i obiteljske veze. Kraljev šukundjed Franc von Teck tu je rođen, istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić

Osijek je među 280 gradova svijeta u kojima se proteklog vikenda slavila krunidba britanskoga kralja Charlesa III. Svečani prijam organiziran je u osječkom Arheološkom muzeju, a za građane su u Tvrđi pripremljeni čaj i keksi, kao i velik videozid na kojemu se pratila svečana ceremonija u Londonu.

Kraljevski tramvaj

Gradom je vozio i Kraljevski tramvaj u kojemu se kralj Charles vozio tijekom posjeta Osijeku 2016. godine, a svi koji su se našli u njemu mogli su čuti priču o kraljevskoj obitelji i kraljevu prapradjedu Franzu von Tecku koji je rođen u Osijeku.

– Grad Osijek počašćen je što je proslava krunidbe upravo u Osijeku. Kralj Charles bio je 2016. u našem gradu, a za Osijek ga vežu i obiteljske veze. Kraljev šukundjed Franc von Teck tu je rođen. Kralj je 2016. bio u Arheološkom muzeju, gdje je i središnja proslava danas. Družio se s Osječanima na Trgu Svetog Trojstva, kušao proizvode lokalnih OPG-ova te se vozio u kraljevskom tramvaju, gdje je na potezu od Tvrđe do konkatedrale vidio najljepšu secesijsku ulicu u ovom dijelu Europe i naše parkove kojima se dičimo te osjetio bilo našeg grada. Lijepo je biti jedan od 280 gradova u svijetu gdje se organizirala proslava – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Podsjetio je i kako su kralj i kraljica dobili doživotnu kartu vožnje gradskim prijevozom te izrazio želju da je u budućnosti i iskoriste.

Britanski veleposlanik Simon Thomas izrazio je oduševljenje programom u Osijeku, rekavši kako je Osijek ostavio dubok dojam na kralja i kraljicu prilikom posjeta 2016. godine.

– Mnogi ljudi ovdje dijele životne strasti kralja i kraljice te nose lijepe uspomene na susret s kraljem. Uistinu je bilo lijepo podijeliti s njima trenutak krunidbe ovdje u Arheološkom muzeju. Zahvaljujem gradonačelniku i njegovu timu na suradnji i gostoprimstvu – rekao je veleposlanik Thomas.

Obiteljska veza

Program proslave krunidbe u Osijeku nastavio se u subotu navečer, kada je od 19 do 20 sati Kraljevski tramvaj još jednom besplatno provozao sve zainteresirane građane, ali i osječkog gradonačelnika i britanskog veleposlanika.

Uvertira u program krunidbe bila je u petak navečer, kada je pješački most osvijetljen u bojama britanske zastave, a ona se "zavijorila" i na zgradi Rektorata u Tvrđi. Britanske su boje na pješačkome mostu svijetlile i u subotu navečer.

Kada je u travnju najavljivao proslavu krunidbe u Osijeku, britanski veleposlanik Thomas objasnio je zašto je upravo Osijek izabran za mjesto proslave krunidbe u Hrvatskoj.

– Kada smo razmišljali o mjestu u kojem bismo u Hrvatskoj proslavili krunidbu, odmah nam je na pamet pala božićna čestitka tada princa od Walesa, a sada kralja, s fotografijom Njegova Veličanstva i kraljice Camille iz Osijeka, snimljena za vrijeme njihova posjeta Osijeku 2016. godine. Od svih fotografija te godine s raznih strana svijeta, kralj je odabrao upravu tu fotografiju, što znači da je posjet Osijeku na njega ostavio dubok dojam. Ne samo zato što je Osijek grad bogate povijesti i perspektivne budućnosti nego i zato što je on ovdje upoznao ljude koji dijele neke od njegovih životnih strasti i prioriteta: održivost i očuvanje prirode, rad za zajednicu, poštovanje prema baštini, razvoj novih tehnologija i ulaganje u mlade ljude. A i šukundjed kralja Charlesa III. rođen je 1837. upravo u Osijeku. Stoga ovdje nismo samo među prijateljima već i među obitelji – rekao je veleposlanik Thomas na sastanku s gradonačelnikom Radićem u travnju.

Tradicionalna podjela graha na međunarodni Praznik rada Rekordna zaposlenost i nikad manja nezaposlenost u Osijeku OSIJEK Na “Srednjiki” teren za mali nogomet s umjetnom travom OSIJEK Otvoreno novo dječje igralište na Sjenjaku vrijedno 122.000 eura