Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

Osijek proslavio 237. rođendan: "Postignuća su vidljiva svima"

GRAD OSIJEK, istaknuo je gradonačelnik, ni u 2024. neće se kreditno zaduživati, ali će u Osijeku u odnosu na ostale velike gradove najviše porasti plaće
1/3
Foto: Osijek
Grad Osijek povukao je najviše EU sredstava za 2022. Od većih projekata istaknuo bih podvožnjak u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji Osječane nije koštao ni eura, naveo je gradonačelnik Ivan Radić

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku završilo je višednevno obilježavanje Dana grada Osijeka. Uz brojne uzvanike iz javnog, gospodarskog, znanstvenog, vjerskog i kulturnog života grada, sjednici su nazočili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te ministar zdravstva Vili Beroš.

Spremni novi projekti

– Grad Osijek povukao je najviše sredstava iz europskih izvora za 2022. Od većih projekata istaknuo bih podvožnjak u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji Osječane nije koštao ni eura. Pustili smo treću poddionicu promenade za Dan gradske četvrti Donji grad, uskoro ćemo ispuniti stoljetni san Osječana i spojiti promenadom Donji i Gornji grad. Realizirali smo i projekte u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, od Regionalnog distribucijskog centra do Gospodarskog centra. Doveli smo tvrtku Jabil koja će zaposliti 1500 ljudi, najveću investiciju u proteklih 30 godina, a za to smo zemljište postigli rekordnu cijenu – podsjetio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– Proračun od 140 milijuna eura koji smo donijeli razvojan je i obuhvaća sve grane i segmente grada koji se treba razvijati. Modernizacija tramvajske infrastrukture ide svojim tijekom. U 2025. godini dolaze nam novi tramvaji. Također, kroz ITU mehanizam imamo 15 milijuna eura više na raspolaganju nego što smo imali u prethodnom financijskom razdoblju. Projektna dokumentacija i projekti su spremni, krećemo u njihovu realizaciju, od revitalizacije Gradskog vrta, biciklističkih staza, obnove dvorane i parka Zrinjevac, Strossmayerove kao zelene avenije. Brojni su projekti pred nama koje realiziramo i u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, ali i s Vladom RH, kojoj ovim putem zahvaljujem na podršci – rekao je gradonačelnik Radić.

Uručena priznanja

Dodao je kako se Grad Osijek ni u 2024. neće kreditno zaduživati, ali će dati svoj doprinos poreznoj politici Vlade, odnosno neće podizati poreznu stopu na dohodak te će u Osijeku u odnosu na ostale velike gradove najviše građanima porasti plaće.

Premijer Plenković poručio je kako su postignuća u Osijeku vidljiva svima u Slavoniji i Hrvatskoj.

– Sve što se napravilo u sinergiji, dobrim planiranjem, izvedbom i podrškom Vlade u proteklih nekoliko godina čini Osijek i Slavoniju boljim mjestom za život – od Koridora 5C, Gospodarskog centra, RDC-a, podvožnjaka, nove šetnice, novih autobusa, tramvaja, obnove zračne luke, do privlačenja investicija poput Jabila te uz odličnu realizaciju europskih sredstava. I što je najvažnije, racionalnu, mudru odluku Grada i Gradskog vijeća da iskoriste poreznu reformu koju je Vlada predložila Saboru, a Sabor usvojio, i omoguće veće plaće Osječankama i Osječanima – poručio je premijer Plenković.

Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost osječko-baranjskog župana, istaknuo je, među ostalim, vrhunsku suradnju između Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

– Osnovna je stvar osluškivati bilo i potrebe naših građana, kako u Osijeku, tako i na području cijele Osječko-baranjske županije, ali isto tako i cijelog istoka Hrvatske. Mi ćemo ovim tempom nastaviti dalje. Gradonačelnik je spomenuo izgradnju i planiranje novih kapaciteta Doma za starije, što je jedan od gorućih problema, ali surađivat ćemo i u nizu drugih projekata koji su potrebni na području grada i županije – kazao je Lukić.

Na svečanosti su dodijeljena i javna priznanja zaslužnima. Zlatnu plaketu "Grb Grada Osijeka" za životno djelo ove je godine primila Gordana Kralik za iznimna ostvarenja u području znanosti i obrazovanja. Zlatnu plaketu "Grb Grada Osijeka" primili su Udruga "Hvidra Osijek 91" za izniman doprinos u području socijalne skrbi te Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka za osobit doprinos u području obrane i zaštite. Pečat Grada Osijeka primili su HRT – Radio Osijek za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenje društvenog života grada Osijeka te Zvonko Borbaš za izniman doprinos u razvoju sporta u Osijeku.

Gradonačelnik Ivan Radić ističe da ovaj proračun karakterizira racionalnost u trošenju izvornih proračunskih prihoda Grad Osijek Usvojen proračun Grada Osijeka za 2024. težak 140 milijuna eura U 2022. godini prenijeli smo višak od 10,2 milijuna eura na svom računu, a tim viškom refinancirali smo postojeće kredite koje smo naslijedili Grad Osijek Bez prireza rastu plaće, a manjak anuliramo dobrim upravljanjem Ovu najvažniju manifestaciju kulinarske struke u Hrvatskoj organizirali su Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Hrvatski kuharski savez U Gospodarskom centru OBŽ-a Najbolji kuhari, slastičari i konobari predstavili vještine i više od 500 jela