Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Grad Osijek

Usvojen proračun Grada Osijeka za 2024. težak 140 milijuna eura

Gradonačelnik Ivan Radić ističe da ovaj proračun karakterizira racionalnost u trošenju izvornih proračunskih prihoda
1/3
Foto: Grad Osijek
Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji Usvojen proračun Grada Osijeka za 2024. težak 140 milijuna eura ukidanje prireza neće kompenzirati povećanjem poreza na dohodak, tako da će svim građanima rasti plaće, na što smo izuzetno ponosni, ističe gradonačelnik Radić

Osječko Gradsko vijeće usvojilo je gradski proračun za iduću godinu u iznosu 140 milijuna eura. Gradonačelnik Ivan Radić ističe da ovaj proračun karakterizira racionalnost u trošenju izvornih proračunskih prihoda, uz nastavak oslanjanja na europska sredstva kod financiranja strateški važnih projekata.

Istaknuo je kako će proračun omogućiti visoku razinu i kvalitetu javnih usluga te daljnji gospodarski napredak.

Uređenje Gradskog vrta

– Svim građanima u Osijeku će rasti plaće. Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji ukidanje prireza neće kompenzirati povećanjem poreza na dohodak, tako da će svim građanima rasti plaće, na što smo izuzetno ponosni. To smo mogli omogućiti našim sugrađanima jer smo ove dvije godine vodili pametnu i racionalnu financijsku politiku – poručio je gradonačelnik Radić.

– Za financijsko razdoblje do 2027. urbanoj aglomeraciji Osijek na raspolaganju je 55 milijuna eura, što je 15 milijuna eura više nego u prethodnom. Bitno je reći i da je do sada u osječkoj urbanoj aglomeraciji bilo 19 jedinica lokalne samouprave, sada ih je 10 – podsjetio je gradonačelnik.

Kao neke od projekata koji se planiraju realizirati naveo je uređenje kompleksa Gradski vrt s izgradnjom perivoja, izgradnju nove gradske knjižnice, uređenje najužeg središta grada te središta gradske četvrti Retfala, obnovu zgrade i revitalizaciju parka Zrinjevac, uređenje tržnice, izgradnju biciklističkih staza u Tenji, Josipovcu i Donjem gradu, izgradnju sportsko rekreacijske infrastrukture oko bajera na području grada, rekonstrukciju i obnovu Hrvatskog narodnog kazališta, nabavu električnih autobusa za prijevoz djece te revitalizaciju dijela prostora bivše tvornice OLT. Neki od strateških projekata koji će se također realizirati u idućem trogodišnjem razdoblju su, kazao je, druga faza rekonstrukcije kupališta Copacabana vrijedna sedam milijuna eura te završetak izgradnje tri i rekonstrukcije dvaju dječjih vrtića ukupno vrijedne 7,8 milijuna eura.

Iduće se godine kreće i u energetsku obnovu vrtića, jaslica i kuhinje na Mačkamami vrijednu 2,1 milijun eura, a planirana je i izgradnja centralne kuhinje vrijedna 2,7 milijuna eura kojom bi se osigurala priprema kvalitetnog obroka za sve osječke osnovnoškolce. Grad uvodi i mjeru nagrađivanja izvrsnosti učenika, njihovih nastavnika mentora te najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika. U idućem razdoblju Grad planira uložiti i pet milijuna eura za izgradnju Doma za umirovljenike, čime bi se povećali smještajni kapaciteti na području Osijeka za najstarije sugrađane, a planira se i uređenje odmarališta Omišalj, koje bi uz osnovnoškolce, koristili i umirovljenici.

Kad je kulturna infrastruktura u pitanju, planirana je rekonstrukcija zgrade i dvorišta u Ulici Josipa Boesendorfera, vrijedna 3,4 milijuna eura te završetak uređenja Kulturnog centra Osijek. Gradonačelnik Radić je izvijestio kako je proračunom za sljedeću godinu osigurano milijun eura za sufinanciranje uređenja pročelja zgrada u privatnom vlasništvu.

Niz socijalnih mjera

Predviđen je i niz socijalnih mjera, poput uskrsnica i božićnica djeci korisnicima osobne invalidnine, što se uvodi prvi put, kao i sredstva za sufinanciranje troškova prijevoza djece s teškoćama u razvoju na terapije. Pored povećanja novčanih iznosa za uskrsnice i božićnice umirovljenicima, onima s malim mirovinama osigurat će se i sufinanciranje obroka. Porast će i naknade za novorođenu djecu. Gradonačelnik je izvijestio i da je Vlada prihvatila njegov amandman da se 600.000 eura izdvoji iz državnog proračuna za borbu protiv komaraca u Osijeku.

Gospodarskom razvoju pridonijet će, rekao je, podizanje sredstava za potpore poduzetnicima za 10 posto u odnosu na ovu godinu, izgradnja nove stambeno poslovne zgrade na Sjenjaku te ulaganja u proširenje osječkih gospodarskih zona.

Proračunom je predviđen i dosad rekordan iznos od 2,8 milijuna eura za programe Zajednice osječkog sporta.

Gradsko vijeće prihvatilo je i prijedlog odluke o javnim priznanjima pa će se zlatna plaketa "Grb Grada Osijeka za životno djelo" dodijeliti Gordani Kralik. Zlatna plaketa "Grb Grada Osijeka" dodijelit će se Udruzi Hvidra Osijek 91 te Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Osijeka. Pečat Grada Osijeka dobit će HRT – Radio Osijek i Zvonko Borbaš.

U 2022. godini prenijeli smo višak od 10,2 milijuna eura na svom računu, a tim viškom refinancirali smo postojeće kredite koje smo naslijedili Grad Osijek Bez prireza rastu plaće, a manjak anuliramo dobrim upravljanjem Ovu najvažniju manifestaciju kulinarske struke u Hrvatskoj organizirali su Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Hrvatski kuharski savez U Gospodarskom centru OBŽ-a Najbolji kuhari, slastičari i konobari predstavili vještine i više od 500 jela INFRASTRUKTURA je preduvjet i za ono što slijedi početkom 2025. godine, a to je dolazak prvog niskopodnog tramvaja u Osijek Dolaze i prvi niskopodni tramvaji Modernizira se tramvajska infrastruktura, obnovljen podvožnjak