Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

Osnovano Građansko muzejsko vijeće u Rijeci

Rijeka
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Projekt "Muzej budućnosti" pokrenut je u listopadu 2018. godine i odvijat će se do lipnja 2020. Ukupan proračun mu je 743.000 eura, a fondovi EU podmiruju taj iznos u cijelosti

Građansko muzejsko vijeće, kao način izravnog uključivanja zajednice u rad Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka (PPMHP), osnovano je u ovome muzeju.

PPMHP je prvi muzej u Hrvatskoj koji je pokrenuo proces izravnog uključivanja javnosti putem ovog vijeća. Muzej je nositelj projekta, a partneri su ekološka Udruga Žmergo, Kreativni kolektiv Kombinat, Centar za poticanje darovitosti, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije i Matica umirovljenika grada Rijeke.

Autotrolej Rijeka Riječki Autotrolej Nema vozača, pa gradski prevoznik smanjuje broj autobusa

Ravnateljica PPHMP Nikolina Radić Štivić kazala je nakon osnivačke skupštine vijeća da je ono osnovano u sklopu projekta "Muzej budućnosti - Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja" koji je prihvaćen na natječaju Ministarstva kulture te financiran iz Europskog socijalnog fonda. Na ovaj način se građane uključuje u procese upravljanja kulturnim programima, kazala je ravnateljica.

Viša kustosica PPMHP Vana Gović rekla je da su u muzeju uočili potrebu jačanja suradnje s organizacijama civilnog društva, ali i trenda u samim muzejima, pomicanja fokusa djelovanja od fundusa i čuvanja zbirki prema ljudima i interakciji.

- Time se kreće od pasivnog korisnika prema aktivnom, a time se razvija i odnos građanstva prema baštini i kulturi - istaknula je.

Građansko muzejsko vijeće će omogućiti kvalitetniju suradnju s javnošću i kreiranje programa koji će biti više u skladu s njenim očekivanjima, umjesto da muzej sam pokušava utvrditi što bi to bilo, rečeno je.

Marišćina Rijeka Kvaliteta zraka na Marišćini druge kategorije

Projekt "Muzej budućnosti" pokrenut je u listopadu 2018. godine i odvijat će se do lipnja 2020. Ukupan proračun mu je 743.000 eura, a fondovi EU podmiruju taj iznos u cijelosti. Voditeljica projekta Tamara Crnko kazala je da će se u sklopu projekta 15-člano Građansko muzejsko vijeće sudjelovati u kreiranju najmanje jednog muzejskog programa godišnje, brinuti o prvoj Civilnoj zbirci muzejskih predmeta, za koju će građani predlagati i odabirati predmete iz njihove svakodnevice, a za koje procijene da imaju vrijednost i identitetski potencijal postati baštinom u budućnosti.

Za olakšanje komunikacije između vijeća i šire zajednice pokrenut će se digitalna platforma. Važan dio aktivnosti je i edukacija, tako da će se djelovati na senzibilizaciji građanstva o potrebi i načinima njihova uključenja u procese donošenja odluka u lokalnoj zajednici. Građansko muzejsko vijeće nastavit će djelovati i nakon završetka projekta, svake godine u drugom sastavu, članova udruga ali i zainteresiranih građana prijavljenih na javni poziv muzeja.

Riječki srednjoškolci uče o aktivnom građanstvu medijska pismenost - tema ovogodišnjeg izdanja Akcija za 5! Srednjoškolci uče o aktivnom građanstvu Rijeka Novi rekordi u Rijeci Četvrtinu noćenja ostvarili turisti mlađi od 30 godina