Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Turistički problemi zbog epidemije koronavirusa

Otkazan Renesansni festival, Ljeto na Zrinskom ipak se održava

1/2
Foto: Robert Mihaljević
Lanjski Renesansni festival bio je rekordan. Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i direktor Turističke zajednice Koprivnice Renato Labazan na konferenciji za medije

Renesansni festival, najbolja turistička manifestacija prošle godine prema izboru Hrvatske turističke zajednice, ove se godine ipak neće održati. Razlog je, dakako, dobro znan i samorazumljiv – epidemija koronavirusa.

na području prigradskih naselja Proglašena prirodna nepogoda zbog tuče

Priopćio je to prošli tjedan službeno direktor Turističke zajednice Koprivnice Renato Labazan koji je održao konferenciju za novinare s dogradonačelnicom Ksenijom Ostriž.

“Svi ste svjesni kriznih vremena, a turizam je grana koja je najviše stradala. Segment koji je najviše stradao je industrija događanja. Renesansni festival je dio te industrije, s obzirom na to da je riječ o najkompleksnije organiziranoj manifestaciji u Hrvatskoj, a i najboljoj. Zbog nepredvidljive situacije koja nas okružuje, ne možemo ga organizirati. To smo odlučili i prije ovoga dana. Tu se ne radi samo o riziku od pandemije, nego i o drugim razlozima. Naravno da je nama najviši prioritet sigurnost posjetitelja, njih 50.000 iz cijeloga svijeta. Jednostavno ne znamo tko će doći i u kakvom stanju i ne možemo si priuštiti situaciju da postanemo žarište koronavirusa”, upozorio je Labazan.

Jedan od razloga odustajanja, dometnuo je šef gradske Turističke zajednice, jest i činjenica da je izostalo sufinanciranje Ministarstva turizma, a trebalo je biti najizdašnije dosad.

RASPISANI NATJEČAJI ZA RADOVE NA AGLOMERACIJI Najveća koprivnička investicija u komunalnu infrastrukturu

Umjesto klasičnog Renesansnog festivala, održat će se dvije slične i dosta atraktivne manifestacije, ali mnogo manjeg opsega. Labazan je otkrio da će se u kolovozu u središtu Koprivnice samo s domaćim snagama održati Renesansni tjedan, i to u sklopu turističke manifestacije Ljeto na Zrinskom.

Zasad idu i Podravski motivi, koji su s kraja lipnja pomaknuti za početak listopada. Čelnik TZ-a navodi kako će biti obogaćeni jesenskim motivima kestena, mošta i vrganja. No posebna atrakcija bit će nova gradska manifestacija – Srednjovjekovni advent u Koprivnici. Prvi takav božićni sajam u Hrvatskoj održat će se na Trgu dr. Leandera Brozovića ispred Muzeja grada.

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž otkrila je kako popularne manifestacije Koprivničko ljeto i Ljeto na Zrinskom ipak idu, a detaljan program trebao bi biti predstavljen idući tjedan.

Odlična vijest za brojne rekreativce i sportaše U Crnoj gori gradit će se nova šumska trim-staza sa spravama za vježbanje

- Turistička zajednica grada izuzetan je partner u organizaciji svih manifestacija. Nakon dugog razmišljanja i analiza situacije oko pandemije koronavirusa, došli smo do zaključka da se Renesansni festival ove godine neće održati. Međutim, on će ipak zaživjeti kroz jedan dio programa Koprivničkog ljeta i Ljeta na Zrinskom koje ćemo kroz nekoliko dana predstaviti javnosti, a ono će zaista imati pregršt noviteta na veliko zadovoljstvo svih naših građana - naglasila je Ksenija Ostriž.

Još jednom je zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji Koprivničke adventske bajke i lanjskog Renesansnog festivala te mu osigurali status najbolje kontinentalne manifestacije u Hrvatskoj. Jubilarno 15. izdanje te nagrađivane i hvaljene turističke manifestacije održat će se sljedeće godine od 19. do 22. kolovoza. No i ti će planovi potpuno ovisiti o pandemiji koronavirusa, a ovog se časa nitko ne usudi prognozirati što će se događati s virusom idućih mjeseci, možda i godina.