Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
SPLIT

Otvoren Mediteranski festival knjige

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Pavao Pavličić na tom će sajmu predstaviti svoju 101. knjigu,​ a​ ​uz ostale ​gostovat će i Julijana Matanović​ i​ Damir Karakaš​.

Mediteranski festival knjige (MFK), na kojemu stotinjak izdavača izlaže više od deset tisuća naslova, svečano je otvoren u Sportskom centru Gripe u Splitu.

Nastavak suradnje gradskih tvrtki i UNICEF-a potpisan novi sporazum Nastavak suradnje UNICEF-a i Grada Splita

Državni tajnik i izaslanik ministrice kulture Ivica Poljičak otvorio je festival istaknuvši da je on protekle dvije godine imao dobre početke, dok je ovo prijelomna godina nakon koje će zaživjeti, što posebno raduje jer je važno da se ne događa sve u jednom mjesecu, konkretno studenom.

Napomenuvši da na taj način imamo festival svakih šest mjeseci, uz prostornu uravnoteženost, s obzirom na to da se ovaj festival održava u Splitu te tako nije sve u Zagrebu, Poljičak je istaknuo kako je cilj dobra prohodnost između autora, nakladnika, distribucije ili knjižare i čitatelja.

- Po svim se segmentima trudimo, nakladnici imaju svojih specifičnosti i teškoća. Vidimo da dosta problema postoji i oko distribucije, a kroz nacionalnu strategiju poticanja čitanja želimo dodatno potaknuti nove naraštaje jer pitanje čitanosti postaje jedno od ključnih pitanja kojima se kao nacija trebamo baviti - poručio je Poljičak.

Službeno najavljeno sedmo izdanje ULTRA EUROPE festivala Split je svjetska destinacija elektronske glazbe Službeno najavljeno sedmo izdanje ULTRA EUROPE festivala

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja je organizator Mediteranskog festivala knjige, Slavko Kozina najavio je jak festivalski program, koji će uključiti promicanje čitanja, programe za djecu, robotiku, radionice stripa, pričaonice, razvoj kulturnoga identiteta te izgradnju svijesti o važnosti čitanja.

- Knjiga nije samo zabava, ona je i znanje, moć i čisto oružje. U tom su smislu svi nakladnici došli u Split izgraditi kulturni obrazac, da nismo centralizirani samo u Zagrebu s Interliberom - rekao je Kozina, objasnivši da se festival zove mediteranski a ne splitski zato što je 'Split cvit Mediterana, a regija na koju se referira ova priču puno je šira od Splita'.

Najavljujući program, rekao je da će Pavao Pavličić na tom sajmu predstaviti svoju 101. knjigu,​ a​ ​uz ostale ​gostovat će i Julijana Matanović​ i​ Damir Karakaš​.​

Gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu veseli vidjeti mlade obitelji i djecu kako sa pažnjom listaju knjige, pa kaže da je "miris novootvorene knjige jedan od mirisa koji se svima nama uvukao u nozdrve i memoriju", te bi volio i da djeca u tome uživaju.

Bicikl Preopterećen gradski promet Split uvodi javne električne bicikle

- Vjerujem da treće izdanje ovog sjajnog festivala, zapravo živućeg spomenika knjizi, ali i načinu života u kojemu smo odvojeni od okoline koja je bučna, od elektronskih vrlo invazivnih medija nalazimo mir u pisanoj riječi i umotanoj u knjizi. Izuzetno sam sretan i zadovoljan što se ovaj festival događa u Splitu i siguran sam da će grad, županija i država nadalje podupirati ovaj vrijedan festival - izjavio je gradonačelnik Krstulović Opara.

​Mediteranski festival knjige otvoren je do nedjelje, 12. svibnja. Radno vrijeme u srijedu, četvrtak i nedjelju je od 10 do 20 sati, ​dok je​ u petak i subotu od 10 do 21, a ulaz je besplatan na sve programe.