Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
U dvije godine sagrađeno 7,6 kilometara ceste, četiri nadvožnjaka i kružna toka

Otvorena Istočna obilaznica Vinkovaca vrijedna 120 milijuna kuna

Otvorenje Istočne obilaznice
1/2
Foto: Branimir Bradarić
Otvaranje vinkovačke Istočne obilaznice uveličao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je rekao da je riječ o projektu koji će omogućiti rasterećenje prometa u samom gradu

Nakon okončanja radova koji su trajali nešto više od dvije godine svečano je puštena u promet Istočna obilaznica grada Vinkovaca.

Sufinanciranje troškova prijevoza za srednjoškolce Besplatan prijevoz za vinkovačke đake

Govoreći o dugoočekivanom projektu, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić istaknuo je da je realizacija ovoga projekta ponajprije važna zbog izmještanja teretnog prometa iz grada što će doprinijeti i većoj sigurnosti svih sudionika prometa, a ponajviše djece. Prema njegovim riječima Istočna obilaznica otvara Vinkovcima novu perspektivu jer će čitav jedan dio grada, koji do sada nije bio otvoren za gospodarske djelatnosti, sada biti dostupan.

– Riječ je o prekrasnom objektu i još nam malo nedostaje da stvorimo krug oko cijelog grada. Sav onaj promet koji je išao pokraj bolnice, kroz Ulicu Ruđera Boškovića i Zvonarsku ulicu, sada možemo izmjestiti i život ljudima i djeci koji žive u tim ulicama učiniti ne samo ugodnijim nego i sigurnijim – rekao je Bosančić.

Foto: Branimir Bradarić

Posebno je zahvalio Vladi RH i Hrvatskim cestama što su, kako je rekao, našli snage da sagrade jedan ovako prekrasan objekt. Istaknuo je da je projekt gradnje Istočne obilaznice grada Vinkovaca vrijedan 120 milijuna kuna te da je krenuo u svibnju 2017. godine. Projekt obuhvaća 7,6 kilometara ceste i četiri nadvožnjaka – preko željezničke pruge Zagreb – Tovarnik, preko kraka 5 čvora Vinkovci–istok, preko željezničke pruge Vinkovci – Drenovci i nadvožnjak preko industrijskog kolosijeka za Silos.

Napravljena su i četiri kružna toka, umjesto križanja sa semaforima koja nepotrebno usporavaju promet i to na cesti Vinkovci – Županja, na istočnom izlazu iz Vinkovaca, u naselju Mirkovci i Mala Bosna te na ulazu u Nuštar. Istočna obilaznica Vinkovaca nastavak je južne vinkovačke obilaznice sagrađene prije desetak godina i počinje kod novog željeznog lučnog mosta na Bosutu uz državnu cestu Vinkovci – Županja na izlasku iz Vinkovaca, ide do prigradskog naselja Mirkovci i siječe se s državnom cestom Vinkovci – Tovarnik te nastavlja do Nuštra, gdje izbija na državnu cestu prema Vukovaru.

TRAJE DO SUBOTE U Vinkovcima započeo Prvi festival dječje knjige

Otvaranje vinkovačke Istočne obilaznice uveličao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je rekao da je riječ o projektu koji će omogućiti rasterećenje prometa u samom gradu, ali će u budućnosti podići kvalitetu prometa u ovom dijelu Vukovarsko–srijemske županije.

– Posebno mi je drago da i ovo predstavlja jedan dio našeg angažmana u projektu “Slavonija, Baranja i Srijem” koji je u protekle tri godine stalnim našim zalaganjem, dijalogom i suradnjom sa svim partnerima koji u njemu sudjeluju usmjerio od ukupno 18,75 milijardi kuna koje Hrvatska ima na raspolaganju iz fondova EU do sada 11 milijardi kuna za brojne projekte koje smo realizirali i o kojima smo razgovarali početkom rujna u Orahovici– rekao je Plenković.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je da će Istočna obilaznica imati velik utjecaj na kvalitetu prometa u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali i to da se ona nalazi na transeuropskom koridoru te da je dio buduće brze ceste od Osijeka prema Vinkovcima i Vukovaru.