Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Arheološki muzej Istre

Otvorena izložba ‘Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama’

Otvorena izložba ‘Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama’
Foto: Grad Pula
Izložba stalno raste, a na ovoj najavljenoj u Puli bit će prikazana i dva nova nematerijalna dobra upisana koncem 2018. godine - Međimurska popevka i Umijeće suhozidne gradnje

Arheološki muzej Istre u svom Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca ugostio je izložbu „Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama“ Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Etnografskog muzeja iz Zagreba. Izložba se od 2011. godine realizira diljem Hrvatske i svijeta a prikazuje 17 nematerijalnih dobara Hrvatske upisanih na UNESCOV popis, prenosi Grad Pula.

Međunarodna izložba mačaka u Westgateu mjau Međunarodna izložba mačaka u Zaprešiću

Autorica izložbe, muzejska savjetnica Etnografskog muzeja dr. sc. Iris Biškupić Bašić posvećuje posebnu pažnju svakom pojedinom fenomenu nematerijalne baštine predstavljajući ga kao zasebnu cjelinu, u formi samostojećeg postamenta opremljenog fotografijama, karakterističnim predmetima, odgovarajućim tekstovima i u pojedinim slučajevima zvučnim zapisima, pritom posvećujući punu pažnju geografskom i kulturološkom kontekstu. Prema njenim riječima, izložba stalno raste, a na ovoj najavljenoj u Puli bit će prikazana i dva nova nematerijalna dobra upisana koncem 2018. godine - Međimurska popevka i Umijeće suhozidne gradnje.

Izložba je popraćena sa 17 filmova snimljenih za potrebe nominacija, koje posjetitelji mogu pogledati na zasebnim multimedijalnim sustavima, a njen cilj je potaknuti cjelokupno društvo na promišljanje o bogatoj nematerijalnoj kulturnoj baštini na području Republike Hrvatske te doprinijeti njenoj popularizaciji, očuvanju i prenošenju na buduće generacije.

Izložba će se moći pogledati svakoga dana od 5. svibnja 2019. godine uz besplatan ulaz.

Pula produktivna suradnja Grad Pula i Udruženje obrtnika i dalje će aktivno surađivati s ciljem revitalizacije centra grada