Izbornik
Naslovnica Gradovi Trilj
kulturno nasljeđe triljskog kraja

Otvorena izložba Ivana Tomaša 'Pons Tiluri lit by the lights of the past'

Muzeju triljskog kraja
Foto: Grad Trilj
Izložbu Ivana Tomaša svi zainteresirani mogu pogledati do 30. prosinca

U Muzeju triljskog kraja otvorena je izložba Ivana Tomaša 'Pons Tiluri lit by the lights of the past'. Prisutne je pozdravila suautorica izložbe i kustosica Muzeja triljskog kraja, Mara Radan, koja je posjetitelje upoznala s dosadašnjim radom Ivana Tomaša, samim procesom nastajanja izložbe i lokalitetima koje obuhvaća. 

Kustosica je naglasila arheološku, kulturno-povijesnu i turističku važnost lokaliteta prikazanih na 11 Tomaševih fotografija, a na koje ni autor, kao i posjetitelj suvremenog Trilja nije ostao ravnodušan. Izložba je rezultat sinergije Muzeja triljskog kraja i autorovog pustolovnog duha i zaljubljenosti u kulturno nasljeđe triljskog kraja. Samom procesu nastanka fotografija prethodilo je promatranje kretanja zvijezda u galaksiji, prilagođavanje vremenskim uvjetima te prepuštenost prirodi, mraku i često nepristupačnim lokacijama, stoga je jasno kako su sve nastale po noći, pod zvijezdama i mjesecom, s dugim ekspozicijama.

Posjetiteljima se obratio i suautor i fotograf izložbe, Ivan Tomaš, koji je zaključio kako njegov uloženi trud ima i te kako smisla ukoliko i jedna od fotografija obuhvaćena izložbom potakne čovjeka da nešto pročita o tim lokalitetima, da se zainteresira za svijet u kojem živi, potraži ovu čudnu “prašinu” na nebu…

Izložba se može razgledati svakim radnim danom od 8 do 16 sati, subotom od 8,30 do 12 sati te nedjeljom i praznicima uz najavu, a otvorena je do 30. prosinca 2017, priopćili su iz Grada Trilja.